Redactie
Redactie Peuter 18 mrt 2020

5 leuke én nuttige spelletjes voor peuters

Je kleintje blijft zich maar ontwikkelen, dus is hij ook telkens toe aan nieuwe prikkels. Daarom hebben wij vijf spelletjes voor peuters voor je op een rij gezet, die ook nog eens helpen bij de ontwikkeling.

Spelletjes voor peuters

Het is een schattig gezicht: peuters die met hun gebrekkige motoriek fratsen uithalen. Maar uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je kind goed leert bewegen. Jij kunt daar veel invloed op uitoefenen! Deze vijf spelletjes helpen een handje.

1. Bellen blazen – stimuleert: hand-oog coördinatie

Iedereen heeft wel een bellenblaas in huis. Dat potje dat na een tijdje zó plakt van alle zeepresten, dat je ‘m liever niet meer vastpakt. Toch maar wel even doen.

Dit spelletje doe je in tweetallen. Eén persoon (jij) blaast de bellen, de ander (je peuter) probeert ze te vangen. Erg goed voor de hand-oog coördinatie. Jouw plek kan ook ingenomen worden door een broertje, zusje of vriendje, dan kan er ook gewisseld worden van ‘taak’.

2. Dieren nadoen – stimuleert: ritmegevoel

Op handen en voeten lopen als een hond, galopperen als een paard of springen als een kikker. Bijna alle dieren zijn na te doen, dus maak het zo gek als je wilt! Dit spel is erg goed voor de dynamische en statische balans van je kind, ook het ritmegevoel wordt getraind. Hoe gaat zoiets?

3. Tandenpoetsen op één been – stimuleert: evenwichtsgevoel

Kan jouw peuter al op één been staan tijdens het tandenpoetsen? Dit is extra lastig (en rommelig), omdat je kind met zijn arm ook een poetsbeweging maakt. Maar als het eenmaal lukt, zit het wel snor met het evenwichtsgevoel van je kind.

4. Kruiwagen – stimuleert: versterken bovenlichaam

Je kent ‘m vast wel uit je eigen jeugd; de kruiwagen. Op je handen lopen met je gezicht naar beneden gericht en je lichaam horizontaal terwijl de persoon achter je je voeten vastheeft.

Bij peuters is de oefening iets aangepast: je pakt je kind bij de heupen vast (niet bij de voeten) om de romp te ondersteunen. Deze oefening is ontzettend goed voor het sterker maken van de armen én natuurlijk ook nog leuk om samen door de kamer te wandelen!

5) Springen! – stimuleert: versterken onderlichaam

Kinderen houden op deze leeftijd van springen. Van stoepjes, de laatste traptrede of dat nét iets te hoge hekje. Leer je kind goed te landen met gebogen knieën. Dit kan door je kind onder de oksels vast te pakken en het omhoog te tillen bij de sprong. Vinden ze ontzettend leuk! Tijdens de landing laat je je kind iets door de knieën buigen. Deze oefening helpt bij het sterker maken van de benen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 leuke én nuttige spelletjes voor peuters
Sluiten