Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Lichaamscontact

Lichaamscontact met je baby is al voor zijn geboorte belangrijk. Zo reageert hij tijdens je zwangerschap al op jouw aanrakingen. Dat merk je als je je handen op je buik zet en hij er naar toe beweegt. Maar waarom is lichaamscontact zo belangrijk? 

Als mama is het belangrijk om lichaamscontact te hebben met je baby na je bevalling. Direct nadat hij is geboren, zul je hem onderzoeken, je slaat je armen om hem heen en probeert oogcontact te maken. Dat kan voor een betere band en hechting met je baby zorgen. Het uitstellen van het eerste contact wordt dan ook zo kort mogelijk gehouden.  

Mama en zo tip: Je baby heeft een aantal reflexen op het moment dat hij geboren wordt. Weten welke? Lees het in ons artikel ‘De eerste reflexen’.

Je baby voelt zich veilig

Lichaamscontact zorgt voor geborgenheid bij je baby. Het experiment van Harlow bevestigt dit. Harlow plaatste aapjes direct na hun geboorte bij twee nepmoeders. De ene nepmoeder was van ijzer en had een voedingssysteem, de ander gaf geen voedsel en was met een zachte stof bekleed. Het gevolg? De aapjes aten alleen bij hun ‘ijzeren’ moeder, maar voelden zich geborgen bij de ‘zachte’ moeder en snelden telkens daar heen. 

Je baby wordt rustig 

Je baby heeft behoefte aan contact met zijn moeder, hij wordt er rustig en ontspannen van. Ook omdat hij graag dichtbij je is. Vooral huid op huid contact doet je baby goed. Je kind optillen en tegen je aan houden is daarom vaak al genoeg om hem tot rust te laten komen. Je kunt hier tijdens je zwangerschap al mee beginnen. Leg je handen onder je buik, zo nestelt hij zich in je schoot en jij aait over zijn rug. Daar wordt je baby heerlijk rustig van. 

Mama en zo tip: Wil je weten wat er met je baby gebeurt na zijn geboorte? Lees over het eerste levensuur van je baby.

Je baby is minder gestrest 

Lichaamscontact kan ook een positief effect hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Wanneer je je kind al vanaf jongs af aan flink knuffelt en troost, zou hij later beter met stress om kunnen gaan. Ook heeft het een positief effect op het immuunsysteem van je kind. Baby’s die bijna geen lichaamscontact hebben gehad, kunnen zichzelf vaak niet troosten. 

Zo zorg je voor fijn lichaamscontact:

  • Draag je baby in een draagdoek. Dat geeft je baby het gevoel van veiligheid en geborgenheid.
  • Knuffel met je baby! Dat kan tijdens ‘Tummy time’. Leg hem op zijn buik op jouw borst en geniet. 
  • Ga fijn babyzwemmen met je kind. Hij vindt water meestal fantastisch en je maakt lichaamscontact. 
  • Wat dacht je van babymassage? Het versterkt de band tussen jullie. 
  • Muziek is goed voor je baby. Dans daarom met hem! Het is ontspannend voor jullie twee.  
Reageer op artikel:
Lichaamscontact
Sluiten