Redactie
Redactie Ontwikkeling 7 jun 2018

Liegen: waarom doet je kind het?

Bijna ieder kind vertelt weleens een leugentje. Maar wanneer moet je je zorgen gaan maken? En hoe zorg je dat een jokkebrok stopt met liegen? Mama en Zo zoekt het voor je uit!

Waarom liegt je kind?

Kinderen liegen om verschillende redenen. De meest voorkomende zijn:

•    angst voor straf
•    het verschil tussen werkelijkheid en fantasie niet begrijpen
•    aandacht vragen

Bij de laatste optie zijn de leugens vaak zo doorzichtig dat je er wel wat van moet zeggen. Dat is ook precies wat je kind in dat geval wil, want dan heeft hij je aandacht.

Jokken of liegen?

Bij jonge kinderen spreken we vaak van jokken in plaats van liegen. Dit omdat jonge kinderen nog niet in staat zijn om de waarheid bewust te verdraaien. Ze beleven dingen alleen anders en kunnen daardoor een fantasievol verhaal ophangen. Een voorbeeld: Je kleuter heeft een vaas omgegooid en stuk gemaakt, maar hij beweert dat hij dit niet gedaan heeft. In zijn gedachtewereld klopt dit ook. De vaas viel niet door zijn schuld maar de draak waartegen hij aan het vechten was, heeft dit gedaan. Daarom vindt hij dat hij de vaas niet heeft stuk gemaakt. Het kan ook zijn dat hij zich er niet bewust van was dat de vaas stuk zou gaan en dus ook oprecht niet vindt dat het zijn schuld is.

Mama en Zo tip: Heb je andere problemen met je peuter behalve jokken? Lees hier de 7 meest voorkomende peuterproblemen en oplossingen.

Oudere kinderen: echt liegen

Vanaf een jaar of zes kunnen kinderen echt liegen door de waarheid te verdraaien. Meestal willen ze niet gestraft worden voor iets dat ze hebben gedaan, zoals het afpakken van een stuk speelgoed of het slaan van een vriendje. Vaak zijn de leugens zo doorzichtig dat je het meteen door hebt. Wees niet bang om het liegen te bestraffen. Je kind weet heel goed dat het niet mag wat hij deed en dit bestraffen is dan een logisch gevolg. Beloon je kind ook als hij de waarheid vertelt in een moeilijke situatie.

Hoe pak je een jokkebrok aan?

Liegt je kind? Ga dan met hem zitten en leg uit waarom het vertellen van de waarheid belangrijk is. Pak de situatie gelijk aan als er een leugen wordt verteld. Als je kind bijvoorbeeld een spiegel kapot heeft gemaakt en daarover liegt, is het een goed moment om uit te leggen dat je bozer bent over het liegen dan dat je bent over de gebroken spiegel. Leg uit dat de spiegel breken een ongelukje is, maar het liegen opzettelijk is. Het is ook belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Je kunt je kinderen niet aanleren dat liegen fout is, als je het zelf ook doet.

Mama en Zo tip: Moeite met straffen? Lees hier 10 zinvolle tips.

Reageer op artikel:
Liegen: waarom doet je kind het?
Sluiten