Wat je moet weten over de Linea Nigra, ofwel de zwangerschapsstreep

Een donkere streep over een gedeelte van je zwangere buik: de Linea Nigra. Bij ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen verschijnt deze zwangerschapsstreep op de buik.

Veel vrouwen denken dat de zwangerschapsstreep plotseling verschijnt zodra je in je tweede of derde trimester bent. De streep heb je echter altijd al, maar deze is amper tot niet te zien als je niet zwanger bent. De streep wordt dan ook wel Linea Alba genoemd, de witte streep.

Hormonen en buikspieren

De lijn verschijnt in het midden van je buikspieren. Zodra je zwanger bent en je huis opgerekt wordt, verschuiven je buikspieren steeds meer naar de zijkant. Het stukje huid ertussen verkleurt vervolgens door de toename van zwangerschapshormonen in je lichaam. Tijdens je zwangerschap maak je meer pigment aan, waardoor de Linea Alba langzaam verandert in de Linea Nigra. De toename van pigment in je huid kan ook verkleuringen op de rest van je lichaam tot gevolg hebben. De meest voorkomende is het zogenoemde ‘zwangerschapsmasker,’ waarbij de huid in het gezicht een stuk donkerder wordt.

In principe geldt: hoe donkerder jouw huidskleur, hoe sneller de lijn verschijnt. Als je van nature een hele lichte huid hebt, zal je streep minder of misschien helemaal niet zichtbaar zijn.

Wat kan je doen aan de Linea Nigra?

Ongeveer driekwart van de vrouwen krijgt een duidelijke donkere streep over de buik. In veel gevallen loopt deze van het schaambeen tot de navel; bij iets minder gevallen loopt deze nog een stuk boven de navel door. Door je hormoonhuishouding en toename in pigment is hier weinig aan te doen.

Wel kan je ervoor zorgen dat je je huid extra beschermt als je in de zon zit. Smeer je buik extra goed in of trek een lijntje over je zwangerschapsstreep met een sunblocker of zonnebrand met een hoge factor.
En verder? Draag je zwangerschapsstreep met trots; het is het ultieme symbool van een zwangerschap!

Hoe lang blijft de zwangerschapsstreep zichtbaar?

De zwangerschapsstreep komt meestal tot uiting op het moment dat je buikspieren verder uit elkaar getrokken worden. Dit gebeurt dus meestal in je tweede of derde trimester. Na een bevalling blijft de streep nog wel even zichtbaar, maar wordt langzaam minder zodra de zwangerschapshormonen in je lichaam afnemen. Na ongeveer een half jaar tot een jaar is de streep meestal niet meer zichtbaar.
Als je een langere periode borstvoeding geeft, blijft de streep mogelijk wat langer zichtbaar.

Lees ook

Reageer op artikel:
Wat je moet weten over de Linea Nigra, ofwel de zwangerschapsstreep
Sluiten