Sophie Nortier
Sophie Nortier Zwanger 10 nov 2020

Alles wat je wilt weten over de listeria bacterie tijdens je zwangerschap

Listeriose is een infectie die tijdens de zwangerschap erg gevaarlijk kan zijn. De ziekte wordt overgebracht door de listeria bacterie en kan grote gevolgen hebben voor je baby. Gelukkig is de kans op besmetting klein, maar je wil natuurlijk absoluut geen risico lopen.

Wat is de listeria bacterie?

De listeria bacterie is een bacterie die in voedsel kan zitten, maar ook bijvoorbeeld in dieren of in de grond. Gezonde mensen hebben er meestal niet zo’n last van, maar bij jonge baby’s, ouderen of zieken, kan de bacterie een infectie veroorzaken die in zeldzame gevallen hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kan veroorzaken. Ook bij zwangeren kan de bacterie veel narigheid veroorzaken.

Zwanger en listeriose

Wanneer je zwanger bent en je raakt besmet met de listeria bacterie heb je, net als ouderen en baby’s, een grotere kans hiervan ziek te worden. Let wel; er worden gemiddeld maar vijf gevallen per jaar gemeld bij het RIVM. De kans is dus erg klein dat je dit krijgt.

Veel voorkomende klachten bij listeriabesmetting bij zwangere vrouwen zijn;

  • hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn
  • behoorlijke koorts
  • voorafgegaan door buikgriepachtige klachten (soms en dan vooral in het derde trimester).

Listeria bacterie bij de ongeboren baby

Wanneer je besmet raakt in het derde trimester is er ook een kans dat je de ziekte overdraagt op de baby. Hierdoor kan je kindje bloedvergiftiging krijgen en hierdoor te vroeg geboren worden. Wanneer dit in een vroeger stadium gebeurt kan het leiden tot een miskraam.

Het is dan ook belangrijk om goed op te letten dat je de listeria bacterie niet binnenkrijgt.

Hoe voorkom je een besmetting?

Het is goed om te weten dat de listeria bacterie niet tegen verhitten, drogen en zuren kan. Zo overleeft hij temperaturen van 75 graden of hoger niet. In tegenstelling tot andere bacteriën blijft listeria zich in de koelkast vermenigvuldigen. Wel groeit de bacterie op koele producten minder snel dan op niet gekoelde producten.

Wat zijn risicoproducten?

Om besmetting met de listeria bacterie te voorkomen kun je beter sommige voedingsmiddelen vermijden. Listeria kan van nature voorkomen in rauwe producten. Bekijk hieronder welke producten je wel en niet kunt eten.

Melk en kaas

Melk uit de supermarkt kun je veilig drinken. Haal je melk bij de boer, dan kan het wel listeria bevatten. Deze melk is vaak niet gepasteuriseerde of niet gesteriliseerd. Vermijd ook zachte kazen van rauwe melk. Bij Franse schimmelkaas, zoals brie, camembert, roquefort en gorgonzola, staat er ‘au lait cru’ op de verpakking als de kaas gefabriceerd is van rauwe melk. Harde kaas gemaakt van rauwe melk, zoals Nederlandse boerenkaas, mag wel. Net als hüttenkäse, smeerkaas en kruidensmeerkaas.

Vis en schaaldieren

Vermijd tijdens de zwangerschap voorverpakte kant-en-klare vis uit de koeling, zoals gerookte zalm, paling, mosselen (deze producten kun je wel eten als ze van te voren verhit worden). Eet liever ook geen rauwe vis of schaal- en schelpdieren, zoals oesters. Hetzelfde geldt voor roofvissen, zoals zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel. Laat paling uit de Nederlandse rivieren ook staan. Het advies is om niet meer dan twee keer per week vette vis te eten, vanwege de dioxines.

Kip en rauw vlees

Ook op rauwe kip en rauw vlees kan listeria voorkomen. Eet daarom liever geen rauw vlees zoals rosbief, tartaar, carpaccio of half doorbakken biefstuk. Vermijd ook rauw broodbeleg zoals filet americain, ossenworst, salami, rauwe ham en lever. Sommige Franse worsten kunnen de bacterie ook bevatten. Vleeswaren als rookvlees, bacon en worstsoorten zijn bewerkt waardoor je ze veilig kunt eten. Naast de listeria-bacterie kan rauw vlees nog een andere ziekteverwekker bevatten, namelijk de Toxoplasmose-parasiet.

Lees hier meer over de infectieziekte Toxoplasmose

Groenten en fruit

Ook rauwe groenten en fruit kunnen listeria bacteriën bevatten. Was de groenten en het fruit daarom eerst goed met water. In gesneden rauwkost en salades is de kans op vermenigvuldiging groter, zeker als je dit langer bewaart. Vergeet niet je handen, messen en snijplank goed schoon te maken na het snijden van ongekookt voedsel.

Wil je meer lezen over wat je beter wel en niet kunt eten tijdens de zwangerschap? Check dan onze Voedingswijzer voor tijdens de zwangerschap.

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RIVM

Reageer op artikel:
Alles wat je wilt weten over de listeria bacterie tijdens je zwangerschap
Sluiten