Redactie
Redactie Gezondheid 6 juni 2018

Alles wat je wilt weten over de listeria bacterie tijdens je zwangerschap

Listeriose is een infectie die tijdens de zwangerschap erg gevaarlijk kan zijn. De ziekte wordt overgebracht door de listeria-bacterie en kan grote gevolgen hebben voor je baby. Gelukkig is de kans op besmetting met de listeria-bacterie klein, maar je wil natuurlijk absoluut geen risico lopen.

Hoe voorkom je een besmetting?

Het is goed om te weten dat de listeria-bacterie niet tegen verhitten, drogen en zuren kan. Zo overleeft hij temperaturen van 75 graden of hoger niet. In tegenstelling tot andere bacteriën blijft listeria zich in de koelkast vermenigvuldigen. Wel groeit de bacterie op koele producten minder snel dan op niet gekoelde producten.

Wat zijn risicoproducten?

Om besmetting met de listeria-bacterie te voorkomen kun je beter sommige voedingsmiddelen vermijden. Listeria kan van nature voorkomen in rauwe producten. Bekijk hieronder welke producten je wel en niet kunt eten.

Melk en kaas

Melk uit de supermarkt kun je veilig drinken. Haal je melk bij de boer, dan kan het wel listeria bevatten. Deze melk is vaak niet gepasteuriseerde of niet gesteriliseerd. Vermijd ook zachte kazen van rauwe melk. Bij Franse schimmelkaas, zoals brie, camembert, roquefort en gorgonzola, staat er ‘au lait cru’ op de verpakking als de kaas gefabriceerd is van rauwe melk. Harde kaas gemaakt van rauwe melk, zoals Nederlandse boerenkaas, mag wel. Net als hüttenkäse, smeerkaas en kruidensmeerkaas.

Vis en schaaldieren

Vermijd tijdens de zwangerschap voorverpakte kant-en-klare vis uit de koeling, zoals gerookte zalm, paling, mosselen (deze producten kun je wel eten als ze van te voren verhit worden). Eet liever ook geen rauwe vis of schaal- en schelpdieren, zoals oesters. Hetzelfde geldt voor roofvissen, zoals zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel. Laat paling uit de Nederlandse rivieren ook staan. Het advies is om niet meer dan twee keer per week vette vis te eten, vanwege de dioxines.

Kip en rauw vlees

Ook op rauwe kip en rauw vlees kan listeria voorkomen. Eet daarom liever geen rauw vlees zoals rosbief, tartaar, carpaccio of half doorbakken biefstuk. Vermijd ook rauw broodbeleg zoals filet americain, ossenworst, salami, rauwe ham en lever. Sommige Franse worsten kunnen de bacterie ook bevatten. Vleeswaren als rookvlees, bacon en worstsoorten zijn bewerkt waardoor je ze veilig kunt eten. Naast de listeria-bacterie kan rauw vlees nog een andere ziekteverwekker bevatten, namelijk de Toxoplasmose-parasiet. Lees hier meer over de infectieziekte Toxoplasmose »

Groenten en fruit

Ook rauwe groenten en fruit kunnen listeriabacteriën bevatten. Was de groenten en het fruit daarom eerst goed met water. In gesneden rauwkost en salades is de kans op vermenigvuldiging groter, zeker als je dit langer bewaart. Vergeet niet je handen, messen en snijplank goed schoon te maken na het snijden van ongekookt voedsel. Lees hier meer over voeding tijdens je zwangerschap »

Als je besmet bent

Listeriose is voor je ongeboren kind veel gevaarlijker dan voor jou. Het kan zelfs leiden tot een miskraam, vroeggeboorte of doodgeboren kindje. Als je besmet bent, krijg je gelijk antibiotica toegediend. De belangrijkste symptomen van de ziekte zijn diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en koorts.

Reageer op artikel:
Alles wat je wilt weten over de listeria bacterie tijdens je zwangerschap
Sluiten