Redactie
Redactie Nieuws & Zo 6 jun 2018

Lotusbevalling: verbonden met de placenta

Iedere ouder kent dit bijzondere moment wel: de kersverse papa die net na de bevalling de navelstreng doorknipt. Toch gebeurt dit lang niet na iedere bevalling. Steeds meer ouders kiezen voor een lotusbevalling, waarbij de baby via de navelstreng verbonden blijft aan de placenta.

De lotusgeboorte (of lotusbevalling) is in Nederland nog niet zo gebruikelijk, maar in landen als Australië en Nieuw-Zeeland is het niet vreemd. Het doel van het niet doorknippen van de navelstreng is dat de baby zo lang mogelijk verbonden blijft aan de navelstreng, totdat deze vanzelf opdroogt en loslaat. Dit kan tot wel tien dagen duren.

Waarom?

De reden dat ouders voor een lotusbevalling kiezen is omdat er gedacht wordt dat het doorknippen van de navelstreng meteen na de bevalling traumatisch en pijnlijk is voor de baby. Dit komt doordat de baby negen maanden lang afhankelijk is geweest van de placenta en op deze manier wordt dit natuurlijk verbroken. Ook zou het kind na de geboorte nog voedingsstoffen kunnen krijgen via de navelstreng.

Een ander voordeel is dat baby’s door het natuurlijk laten afsterven van de navelstreng een betere weerstand zouden hebben en dus minder snel ziek zijn. Daarnaast zou de fysieke ontwikkeling sneller gaan en zijn de kinderen alerter.

Stinkend zaakje

Het grote nadeel is de geur die na een paar dagen van de placenta afkomt. Het is aan het afsterven, dus dat ruikt natuurlijk niet erg lekker. Om de geur tegen te gaan worden er onder andere kruiden, bloemen en zout over de placenta gestrooid. En omdat de placenta er – naast de geur – ook niet echt smakelijk uitziet, wordt hij vaak in een stuk katoen verpakt.

Stop 'm in de vriezer

Nadat de navelstreng op een natuurlijke manier is afgestorven van de baby, zijn er nog een heleboel mogelijkheden. Je kunt ‘m in de vriezer stoppen totdat je zeker weet wat je ermee wilt of je kunt ‘m begraven en er iets bovenop planten.

Bron: goedgevoel.be / lotusbevalling.nl / Foto's: Twitter

Reageer op artikel:
Lotusbevalling: verbonden met de placenta
Sluiten