Redactie
Redactie Zwanger 9 mei 2021

Populair: de lotusbevalling, waarbij je de navelstreng níet doorknipt

Iedere ouder kent dit bijzondere moment wel: de kersverse papa die net na de bevalling de navelstreng doorknipt. Toch gebeurt dit lang niet na iedere bevalling. Steeds meer ouders kiezen voor een lotusbevalling. Hierbij blijft de baby via de navelstreng verbonden aan de placenta.

Wat houdt een lotusbevalling in?

De lotusbevalling (of lotusgeboorte) is in Nederland nog niet zo gebruikelijk. In landen als Australië en Nieuw-Zeeland daarentegen komt het al veel vaker voor. Het doel van het niet doorknippen van de navelstreng is dat de baby zo lang mogelijk verbonden blijft aan de navelstreng. Uiteindelijk zal deze vanzelf opdrogen en loslaten. Dit kan tot wel tien dagen duren.

Waarom?

De reden dat ouders voor een lotusbevalling kiezen is omdat men denkt dat het direct na de bevalling doorknippen van de navelstreng traumatisch en pijnlijk is voor de baby. Dit komt doordat de baby negen maanden lang afhankelijk is geweest van de placenta en op deze manier wordt dit abrupt verbroken. Ook zou het kind na de geboorte nog voedingsstoffen kunnen krijgen via de navelstreng.

Een ander voordeel is dat de baby door het natuurlijk laten afsterven van de navelstreng een betere weerstand heeft en dus minder snel ziek wordt. Daarnaast zou de fysieke ontwikkeling sneller gaan en zijn de kinderen alerter.

Stinkend zaakje

Het grote nadeel van een lotusbevalling is de geur die na een paar dagen van de placenta afkomt. Het is aan het afsterven, dus dat ruikt natuurlijk niet lekker. Om de geur tegen te gaan worden er onder andere kruiden, bloemen en zout over de placenta gestrooid. En omdat de placenta er -naast de geur- ook niet echt smakelijk uitziet, wordt hij vaak in een stuk katoen verpakt.

Stop ‘m in de vriezer

Nadat de navelstreng op een natuurlijke manier is afgestorven van de baby, zijn er nog een heleboel mogelijkheden. Je kunt ‘m in de vriezer stoppen totdat je zeker weet wat je ermee wilt of je kunt ‘m begraven en er iets bovenop planten.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

goedgevoel.belotusbevalling.nl

Reageer op artikel:
Populair: de lotusbevalling, waarbij je de navelstreng níet doorknipt
Sluiten