Waarom een luchtbevochtiger goed is voor je baby

Je baby spendeert het grootste gedeelte van de tijd – los van jouw borst – in de babykamer. Reden genoeg om deze ruimte zo optimaal mogelijk in te richten. En nee, dan bedoelen we niet met gezellige vlaggetjes. Nee, eerder praktische items zoals een luchtbevochtiger. 

Luchtbevochtiger

De luchtwegen van kinderen zijn nog klein en volop in ontwikkeling. Wanner jouw baby in een babykamer slaapt waar de toevoer van verse lucht ontbreekt, kan de lucht droog worden. Dat zorgt er voor dat de luchtwegen van je kleintje ook droger worden. Deze uitdroging kan voor irritatie zorgen aan de neus, keel of ogen.

Dat is op zich geen ramp, maar vervelend is het wel. Al kan je op een simpele manier de luchtkwaliteit verbeteren. Namelijk door middel van een luchtbevochtiger.

Waarom

Een luchtbevochtiger reguleert de lucht in een bepaalde ruimte. Hij voegt simpelweg vocht toe aan de lucht, waardoor klachten zoals hoesten, een geïrriteerde neus en droge ogen worden verlicht.

Ook wanneer je baby bijvoorbeeld last heeft van een droge huid met eczeem gerelateerde klachten, kan een luchtbevochtiger je dampende redder in nood zijn.

Doordat de lucht vochtiger wordt, droogt de huid van je kleintje minder snel uit. Zeker in de winter wanneer het buiten koud is en de verwarming aangaat, is dit erg fijn.

Voordelen

Behalve het verminderen van gezondheidsklachten, heeft een luchtbevochtiger ook nog een ander bijkomend voordeel. Sommige luchtbevochtigers speciaal voor kinderen maken een zacht geluid dat het effect heeft van white noise. Oftewel, een zacht, zoemend geluid dat een kalmerend effect heeft op je kindje.

Is je baby vaak onrustig, dan kan een luchtbevochtiger helpen hem of haar gerust te stellen bij het in slaap vallen.

Planten kunnen ook een positief effect hebben op de lucht kwaliteit in de babykamer. Deze planten zijn helemaal babyproof. 

Hoe gebruik je een luchtbevochtiger

Er bestaan heel veel soort luchtbevochtigers. Sommige varianten zijn ook gelijk een geurdispenser ineen. Hier kun je dan lekker geurende oliën in doen. Je kan ook hele simpele bakjes kopen die je aan de verwarming hangt die de lucht vervolgens vochtiger maken door middel van het water dat je erin doet. Al zijn deze bakjes niet heel erg stoot- en dus kinderproof.

Kijk goed wat je wensen zijn en vergelijk een aantal luchtbevochtigers met elkaar. Je kan er dus ook voor kiezen om een speciale luchtbevochtiger voor kinderen in huis te halen. Die heb je vaak in hele leuke, kleurrijke vormen.

Let op

Belangrijk is de je de luchtbevochtiger plaatst in een ruimte waar je baby veel is. Slaapt je kindje bijvoorbeeld in een co-sleeper in jullie slaapkamer gedurende de nacht? Zet hem dan eerder hier neer dan in de babykamer.

Als je baby ouder wordt en rond kruipt met grijpgrage handjes, zorg er dan voor dat de luchtbevochtiger buiten het bereik van je kind staat. Dus op een boekenplank of ergens in een hoek. Sommige luchtbevochtigers geven warmte af waardoor je kind ongemerkt brandwanden kan oplopen, dus het is belangrijk dat je kind zo’n apparaat niet voor speelgoed aan ziet.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je een luchtbevochtiger regelmatig schoonmaakt. Dit apparaat zuivert je lucht waardoor er ook veel vuil achterblijft in kiertjes en filters. Regelmatig even langslopen dus. Je wilt immers niet dat je vuile lucht inademt.

Zeker wanneer je een allergie of astmatische klachten hebt, kan vuile lucht funest zijn. In dat geval kun je ook kiezen voor een luchtbevochtiger die werkt met stoom.

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Waarom een luchtbevochtiger goed is voor je baby
Sluiten