Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Luiers: wassen of wegwerpen?

Vroeger was alles beter… Het was in ieder geval makkelijker kiezen: er was namelijk maar één soort luier, de katoenen. Nu is er een ruim assortiment aan luiers. Katoenen luiers, inlegluiers en tientallen merken wegwerpluiers. Wasbare luiers of voor éénmalig gebruik. Luiers voor jongetjes, voor meisjes of voor beiden. Alle luiers doen waarvoor ze bedoeld zijn. Het verschil zit hem in het gemak, de prijs en de belasting voor het milieu. Wassen of wegwerpen: de keuze is aan jou.

Het principe van de wegwerpluier is iedereen wel bekend: je neemt een luier, vouwt deze uit onder de billetjes van je uk, slaat de flapjes naar binnen en plakt deze vast met de sluitstrips. Een kind kan de was doen! Het gebruik van de herbruikbare luier roept bij aanstaande ouders echter geen of een negatief beeld op. Want zeg nu zelf, wie heeft er tegenwoordig tijd om na een drukke werkdag katoenen luiers uit te spoelen en te wassen? Toch is het gebruik van herbruikbare luiers minder intensief dan doet vermoeden.

De herbruikbare luier

De moderne herbruikbare luier – ofwel wasbare luier – bestaat uit een broekje, inlegluiers en – ongebleekt, want milieuvriendelijk – papier.

  • Inlegluier – Een katoenen inlegluier zorgt voor extra absorptie. ’s Nachts is het verstandig om nog een extra inlegluier te gebruiken. Inlegluiers zijn los te verkrijgen, maar zijn soms ook al in het broekje genaaid. Voor extra gevoelige billetjes bestaan er zelfs zijden varianten.
  • Broekje – Over de luier heen dient een waterdicht, ademend, overbroekje te worden gedragen. Overbroekjes zijn er in verschillende materialen en hippe kleurtjes.
  • Papier – Met papier bedek je de inlegluier, zodat je als je baby heeft gepoept het papier meteen door de WC kunt spoelen. Dat scheelt aanzienlijk bij het wassen!

Herbruikbare luiers vragen om een extra tijdsinvestering, gemiddeld zo’n twee uur per week.

Luierservice

Geen zin al die was? In een aantal grote steden zijn er voor herbruikbare luiers luierservicediensten. Je krijgt een speciale emmer thuis, waarin je de vuile luiers bewaart. Eén keer week wordt de emmer geleegd en krijg je een nieuw pakket schone luiers. Omdat niemand zijn eigen luiers terug krijgt, worden de luiers volgens ziekenhuisnormen op negentig graden gewassen. In Wageningen en Leiden krijg je gemeentesubsidie als je gebruik maakt van de luierservice, omdat de gemeente minder afval hoeft te verwerken.

Kosten

De opstartkosten van herbruikbare luiers zijn hoog. Een starterpakket met vijftien luiers en toebehoren kost al snel €500,-. Maar je kunt rest van de de luierperiode doorkomen met een bedrag van €300. Dat is inclusief wassen en drogen. Een wegwerpluier kost gemiddeld een kwartje. Een kind gebruikt gemiddeld vijf luiers per dag en dit gedurende tweeënhalf jaar. Dat komt dit neer op 4.560 stuks en een totaal van €1140.

Milieu

Voor het milieu maakt het weinig uit of je katoenen of wegwerpluiers kiest, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Een gemiddeld gezin gooit één vuilniszak per week aan luiers weg. Een luier heeft tweehonderd tot vijfhonderd jaar nodig om af te breken. Het absorptiemateriaal in de luier zorgt dat verbranden niet gaat. Natte luiers branden nu eenmaal niet. Composteren heeft weinig zin, want veel absorptiemateriaal is niet afbreekbaar. Daar staat tegenover dat het meeste katoen milieuonvriendelijk wordt geteeld – in de katoenteelt worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt – en het steeds wassen veel water en energie kost.

Ecoluier

Toen de Zweedse moeder Marlene Sanberg las dat iedere Zweedse baby per jaar zevenhonderd kilo – niet natuurlijk afbreekbaar – luierafval produceert, vond ze dat dat anders moest kunnen. Ze onderzocht de haalbaarheid van een milieuvriendelijke luier die, zowel in prijs en als in kwaliteit, kon concurreren met de gewone wegwerpluier. Zo werd de Nature Babycare ecoluier geboren. De luier bestaat grotendeels uit volledig biologisch afbreekbare materialen. Zoals folie van maïs en een absorptielaag van houtpulp. Milieubewuste mama Gwyneth Paltrow was één van de eerste die de luiers gebruikte voor haar dochter Apple en gebruikt ze nu weer bij haar zoon Moses.

Conclusie

Soort Luier Gemak Kosten Milieubelasting
Wegwerpluier Zeer gemakkelijk

Een wegwerpluier kost gemiddeld een kwartje. Een kind gebruikt gemiddeld vijf luiers per dag en dit gedurende tweeënhalf jaar. Dat komt dit neer op 4.560 stuks en een totaal van €1140.

Zeer groot: Een luier heeft tweehonderd tot vijfhonderd jaar nodig om af te breken.

Wasbare Luier

Herbruikbare luiers vragen om een extra tijdsinvestering van gemiddeld zo’n twee uur per week.

Een starterpakket met vijftien luiers en toebehoren kost al snel €500,- . Volgens sites als ecobasics.nl kun je de luierperiode doorkomen met een bedrag van €300,- (incl. wassen en drogen).

Bestrijdingsmiddelen

Meer wassen, groter verbruik van drinkwater en energie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Luiers: wassen of wegwerpen?
Sluiten