Sophie Nortier
Sophie Nortier Baby 20 okt 2020

Luieruitslag: zo komt het en zo kun je het voorkomen

Bijna alle baby’s hebben wel eens luieruitslag: een rode en geïrriteerde en soms zelfs kapotte huid op en rond de billetjes. Deze aandoening kan geen kwaad, maar jouw baby kan er wel flink last van hebben. Gelukkig is het goed te behandelen.

Luieruitslag, ook wel luierdermatitis genoemd, is gemakkelijk te herkennen. De huid van de billen en de binnenkant van de bovenbeentjes is rood, schraal en vlekkerig. Soms is de huid zelfs bedekt met open, vochtige plekken, die lijken op schaafwondjes. Ook zijn er vaak kleine blaasjes te zien op de billetjes en in de liezen. Uiteraard voelt dit niet prettig aan, want zo’n geïrriteerde huid doet pijn.

Hoe komt het?

Luieruitslag komt tegenwoordig – door de sterk verbeterde luiers – stukken minder voor dan vroeger. Toch heeft nog altijd 35 tot 40% van de baby’s tussen de negen en twaalf maanden er wel eens last van. De oorzaak is het vochtige klimaat in de luier.

Een baby plast ongeveer veertien keer per dag en heeft dagelijks zo’n twee keer ontlasting. Dat is een zware aanslag op de huid. Urine en ontlasting maken het babyhuidje namelijk week en bevatten stoffen die de gevoelige babyhuid flink kunnen irriteren.

Bacteriën vormen het enzym urease dat de ureum uit urine omzet in ammoniak, dat vervolgens op de huid inwerkt. De enzymen protease en lipase, aanwezig in de ontlasting, tasten de huid verder aan.

Het wrijven van de luier langs de billen verergert de irritatie vervolgens, zeker wanneer de baby een vieze luier te lang om heeft. Vooral diarree kan een baby erge luieruitslag bezorgen.

Gevaarlijk is de uitslag niet, besmettelijk ook niet. Vervelend wel. Overigens kan luieruitslag ook worden veroorzaakt door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals antibiotica. Kinderen bij wie de tandjes doorkomen hebben er ook vaak last van, hoewel dat niet wetenschappelijk is bewezen.

Voorkomen

Dé manier om luieruitslag te voorkomen is de babybillen schoon en droog te houden. Verschoon je kindje dus voldoende en reinig de billetjes zorgvuldig met lauw water en olie- of lotiondoekjes. Laat je kindje daarna even in de blote billetjes trappelen voor je de nieuwe luier omdoet.

Babyzalf beschermt de huid tegen de inwerking van urine. Het is dus verstandig de billetjes goed in te smeren. Bij beginnende huidirritatie kun je de billetjes het beste insmeren met zinkolie of zinkzalf. Dit beschermt de huid tegen vocht en vermindert de roodheid. Zink heeft bovendien een licht uitdrogende en antiseptische werking. Zinkolie is goed smeerbaar. Zinkzalf is stugger, maar dekt beter.

Gebruik bij luieruitslag geen zeep of geparfumeerde schoonmaakdoekjes; beide kunnen extra irritatie geven. Gebruik je katoenen luiers? Spoel ze dan na het wassen extra uit in water, waaraan je per liter een eetlepel azijn toevoegt. Dit verwijdert restjes zeep uit de luiers.

Naar de dokter?

Met luieruitslag hoef je in principe niet naar de dokter. Maar als de uitslag na een week nog niet weg is, ga dan wel even langs je huisarts. Er is namelijk een verschil tussen een paar dagen rode billetjes (luieruitslag) en luiereczeem. Eczeem is hardnekkiger en kan worden verminderd met een (hormoon)crème die bij de dokter te krijgen is.

Ook wanneer de rode plekken schilferende randjes hebben en er kleine rode vlekjes met een schilferend randje in de buurt van de grotere plekken te zien zijn (de zogenoemde ‘eilandjes voor de kust’), is het handig om even voor advies naar een arts te gaan. Er kan dan namelijk sprake zijn van een candida-infectie. Soms zie je bij een candida-infectie ook kleine witte puistjes.

Tip!Wanneer de luieruitslag zich uit in kleine, rode vlekjes, controleer dan ook even het mondje van je kindje. Een andere aandoening waar veel baby’s namelijk last van krijgen is spruw. Spruw wordt veroorzaakt door een schimmel. Er zijn gelige of witte vlekjes zichtbaar op het slijmvlies aan de binnenkant van de lippen, de wangen en het verhemelte. Als spruw niet in een vroeg stadium behandeld wordt, kan het overslaan naar de billen.

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Lees meer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Luieruitslag: zo komt het en zo kun je het voorkomen
Sluiten