Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Maak je eigen babyvoeding

Het is natuurlijk makkelijk om even naar de winkel te hollen om een potje babyvoeding te halen. Maar zélf maken is ook heel gemakkelijk – en goedkoop! Zeker met de lekkere & gezonde recepten die andere mama's hebben ingestuurd.

Aardappel met kaneel
Broccoli met tomaat
Kipfilet met een mix van groenten
Macaroni met kipfilet en tomaat
Pompoen met peer
Rijst met perziken
Risotto met ham en groene asperges
Sperziebonen met champignon, appel en gehakt
Tartaar met aardappel en bloemkool
Visfilet met komkommer
Witlof met peer en rozijnen
Wortels met rijst en mandarijnensap

Macaroni met kipfilet en tomaat

Benodigdheden:

  • 100 gr macaroni
  • ca. 300 gr tomaten
  • 150 gr kipfilet

Bereiding:
Kook de kipfilet met de macaroni in tien minuten gaar. Ondertussen kun je de tomaten ontvellen, maak ze vrij van de zaadlijsten en snij ze in stukjes. Daarna kook je de stukjes tomaat in ca. vier minuten gaar. Giet het kookvocht af van de macaroni en de kipfilet en pureer alle ingrediënten met de staafmixer. En voilà! Een heerlijke pasta voor je kleine.

Tartaar met aardappel en bloemkool

Benodigdheden:

  • 150 gr tartaar
  • 250 gr aan kleine aardappelen
  • 300 gr bloemkoolroosje

Bereiding:
Snijd de aardappelen na het schillen in stukjes. Kook de aardappel, bloemkool en tartaar in 15-20 minuten gaar. Giet vervolgens het kookvocht af (bewaar een beetje van het vocht). Prak het geheel fijn en voeg eventueel wat van het bewaarde kookvocht toe wanneer het gerecht iets te droog is.

Rijst met perziken

Benodigdheden:

  • 1 eetlepel zilvervliesrijstvlokken
  • 150 ml melk
  • 1 geschilde perzik zonder pit

Bereiding:
Schil en ontpit de perzik en snijd hem in stukjes. Laat de rijst en de melk op laag vuur in vijf minuten koken en dik worden. Laat de rijst dan vijf minuten sudderen. Voeg de stukjes perzik toe en pureer het geheel.

Visfilet met komkommer

Benodigdheden:

  • 150 gr graatvrije visfilet
  • ¼ komkommer
  • ca. 200 gr aardappelen

Bereiding:
Controleer de ontdooide vis op graatjes en snijd hem in kleine stukjes. Snijd daarna de geschilde aardappelen in kleine stukjes, schil de komkommer en snijd hem dan in de lengte door en in kleine stukjes. Kook alle ingrediënten in 15-20 minuten gaar en pureer het geheel tot een smeuïge prak.

Aardappel met kaneel

Benodigdheden:

  • 1 zoete aardappel (175 gram)
  • Een flinke snuf gemalen kaneel
  • Een paar grote lepels babymelk

Bereiding:
Schil de zoete aardappel en snij hem in stukjes. Breng de stukje aardappel daarna aan de kook en laat ze ongeveer 30 minuten doorpruttelen tot ze gaar zijn. Afgieten en samen met de kaneel door elkaar prakken. Voeg de babymelk toe om de gewenste dikte te krijgen.

Pompoen met peer

Benodigdheden:

  • 1 middelgrote pompoen
  • 1 rijpe sappige peer

Bereiding:
Schil de pompoen, snij hem doormidden en verwijder de zaadjes. Hak de pompoen daarna in stukjes. Schil en ontpit de peer en hak ook deze in stukjes. Stoom de pompoen twaalf minuten en laat de peer daarna nog vijf minuten meestomen, tot de pompoen gaar is. Pureer het geheel met staafmixer of keukenblender tot de juiste dikte verkregen is. Deze hoeveelheid is goed voor vier porties.

Risotto met ham en groene asperges

Benodigdheden:

  • ½ kruidenbouillontablet
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels boter
  • 200 gr risottorijst
  • 1 dl wit druivensap
  • 300 gr groene asperges
  • 1 plak gekookte magere ham à 75 gram
  • 5 sprietjes bieslook
  • 50 gr geraspte oude Goudse kaas
  • zout
  • versgemalen peper

Bereiding:
Los het halve bouillontablet op in vier deciliter heet water. Pel en snipper het sjalotje. Smelt de boter. Fruit hierin de sjalot ca. drie minuten. Voeg de rijst toe en roerbak ca. drie minuten. Doe het druivensap erbij en breng het aan de kook. Blijf roeren totdat het sap door de rijst is opgenomen. Voeg daarna al omscheppend beetje bij beetje de bouillon toe. Wacht met nieuwe bouillon toevoegen totdat de bouillon door de rijst is opgenomen. Laat de rijst met de deksel op de pan ca. 15 minuten zacht koken. Was intussen de asperges. Snij de asperges in stukjes van ca. twee cm. Breng de asperges met een beetje water aan de kook. Laat de ca. 15 minuten koken. Snij de ham in blokjes. Laat de risotto van het vuur af nog ca. vijf minuten staan. Schep de asperges en de ham door de rijst en warm nog ca. vijf minuten door. Knip de bieslook boven de risotto fijn. Breng de risotto op smaak met zout en versgemalen peper. Strooi de geraspte kaas erover.

Broccoli met tomaat

Benodigdheden:

  • middelgrote aardappel
  • 50 gr broccoli
  • 1 grote tomaat

Bereiding:
Schil de aardappel en snij hem in plakken. Kook de plakken in een bodempje water gaar. Maak de broccoli schoon en verdeel hem in roosjes. Ontvel de tomaat en snij de tomaat in stukken. Voeg de broccoli en stukjes tomaat na vijf minuten toe aan de aardappel en kook het geheel (ongeveer tien tot 15 minuten) tot het zacht is. Pureer het geheel met de staafmixer. Geef één portie aan de baby en vries de rest in. Deze hoeveelheid is goed voor veertien porties.

Witlof met peer en rozijnen

Benodigdheden:

  • 1 á 2 struikjes witlof
  • 1 eetlepel gewelde rozijnen
  • 1 rijpe handpeer

Bereiding:
Was de witlof, snij hem in stukje en kook hem samen met de rozijnen in vijf á zeven minuten gaar. Schil ondertussen de peer, verwijder het klokhuis en snij de peer in stukjes. Kook de peer nog één á twee minuten mee met de witlof en de rozijnen. Giet het geheel af en en pureer het mengsel. Voeg voor de smeuïgheid nog wat kookvocht toe. Geef één portie aan de baby en vries de rest in. Deze hoeveelheid is goed voor vier porties.

Kipfilet met een mix van groenten

Benodigdheden:

  • 5 à 6 blokjes kipfilet
  • 1 grote aardappel (superbintje)
  • 8 snijbonen
  • 3 worteltjes

Bereiding:
Kook de kipfilet gaar in een beetje water. Haal de kip uit het water en snij het fijn. Kook de groenten en de aardappel in bouillon gaar. Afhankelijk van de leeftijd het geheel fijnprakken of pureren met staafmixer of blender. Geef een portie aan je baby en vries de andere portie in. Deze hoeveelheid is goed voor twee porties.

Sperziebonen met champignon, appel en gehakt

Benodigdheden:

  • 10 sperziebonen
  • 20 à 30 gr gehakt
  • 1 grote aardappel
  • 1 appel
  • handje gesneden champignons

Bereiding:
Kook de boontjes en de stukjes aardappel. Rul het gehakt (zonder boter). Als het gehakt bruin is de champignons toevoegen. Kook de appel één à twee minuten. Wanneer de bonen en de aardappelen gaar zijn, deze samen met de mix van gehakt en champignons en de gekookte appel met de staafmixer tot een glad geheel vermalen. Deze hoeveelheid is goed voor twee porties.

Wortels met rijst en mandarijnensap

Benodigdheden:

  • 4 worteltjes
  • 1 à 2 handjes rijst
  • 1 kleine appel

Bereiding:
Kook de worteltjes en de rijst en rasp de appel. Wanneer de rijst en de worteltjes gaar zijn, mixen met de geraspte appel. Giet er een beetje mandarijnensap overheen.

Reageer op artikel:
Maak je eigen babyvoeding
Sluiten