Redactie
Redactie Lifestyle 10 okt 2018

Zo word jij een maatschappelijk bewuste mama

Natuurlijk wil je voor je kind het allerbeste, ook in de toekomst. Maar zoals het nu gaat hebben we – volgens onderzoek van het Wereld Natuur Fonds – in 2050 twee aardbollen nodig om te kunnen leven. En die hebben we niet… Hoe kun jij je steentje bijdragen aan een betere wereld? Door gewoon simpel en klein te beginnen word je een maatschappelijk bewuste mama!

De wereld verbeteren klinkt natuurlijk nogal idealistisch, maar het is ook heel simpel. Je moet gewoon beginnen! Want de wereld wordt écht beter als we allemaal een klein beetje helpen. Een betere wereld begint bij jezelf, leren we van Postbus 51 spotjes. Maar hoe dan?

Help!

Voor ouderen, minder validen, en drukke mama’s is boodschappen doen vaak een hele onderneming. En is het niet een kleine moeite om een boodschap voor iemand mee te nemen als je toch gaat? Doe eens navraag bij je buren, misschien kennen zij wel iemand, of kunnen ze zelf wel wat hulp gebruiken.
Loop ook eens binnen bij het buurthuis – is ook goed voor je sociale contacten in de buurt – en vraag of zij nog vrijwilligers kunnen gebruiken. Of steek je handen uit de mouwen op de crèche of school van je kind. Bovendien zijn vrijwel alle maatschappelijke organisaties in Nederland op zoek naar mensen die zich vrijwillig willen en kunnen inzetten!
Kun je niet structureel een paar uurtjes vrijmaken? Vrijwilliger worden voor een dag kan ook! De tijd dat je een jaar of langer vast zit aan een klus, is passé. Bij Stichting Present kun je bijvoorbeeld een dag met iemand op pad gaan die dat goed kan gebruiken, zoals een middagje wandelen met een oudere. Maar je kunt je ook voor andere dingen opgeven, zoals helpen verhuizen.

Shopping

Shoppen om de wereld te verbeteren, dat is het motto van Stoere Vrouwen. Dat klinkt tegenstrijdig maar is wel het doel van de club jonge vrouwen die zich sinds september inzet om de wereld te redden. En jij kunt ze helpen!
Iets te uitbundig geshopt? Gooi niets weg! Geef kleding die je niet meer draagt weg. Ook leuk; organiseer een kledingruilfeestje. En breng die oude lamp naar de kringloopwinkel. Of maak er met een beetje creativiteit weer wat leuks van. Voer oud brood aan de eendjes, of bak wentelteefjes!
Pak voor een shoppingtripje de fiets in plaats van de auto. Een prima workout en de perfecte goede remedie tegen te veel kopen. Het moet natuurlijk allemaal wel draagbaar blijven! Neem altijd je eigen boodschappentas mee, zodat je geen plastic zakjes nodig hebt en kies voor ‘schone’ kleren en verantwoorde make-up!

Culinair

Een biologische koe heeft echt een leuker leven gehad en dat proef je! Biologisch vlees is inderdaad duurder, maar dan eet je toch wat minder vaak vlees? Ook groenten en fruit van het seizoen zijn lekkerder, goedkoper en beter voor het milieu. De aardbeitjes hoeven dan tenslotte niet uit Spanje in te worden gevlogen. Veel vissoorten worden met uitsterven bedreigd. ‘De goede visgids’ vertelt je welke vissoorten je beter wel en niet kunnen eten en heeft voor elke vis die ‘not done’ is een alternatief.

Meer maatschappelijk bewuste tips

In en rond het huis valt een hoop te besparen. Voor het milieu, maar ook in je portemonnee! Een paar tips op een rij:

  • Ben je langer dan drie minuten weg? Dan loont het de moeite om de lamp – zelfs een spaarlamp- uit te doen!
  • Zet al je elektronica uit als je ze niet gebruikt. ’s Nachts je computer uitzetten, scheelt alweer een tientje per jaar. Haal ook alle opladers uit het stopcontact.
  • Wassen op 40°C verbruikt de helft van de energie van wassen op 60 °C
  • Bespaar op water. Repareer een druppelende kraan. Douche niet te lang en te vaak en met een waterbesparende douchekop. Laat de vaatwasser/wasmachine pas lopen als ie echt vol zit! Eén keer de wc doortrekken is het gemiddelde waterrantsoen per dag voor bewoners van ontwikkelingslanden.
  • Blijf warm. Zorg voor goede isolatie en zet de thermostaat een graadje lager. Trek een wollen trui aan en leg een lekkere warme kruik onder je voeten.
Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zo word jij een maatschappelijk bewuste mama
Sluiten