Redactie
Redactie Baby 21 sep 2020

Mag je baby nou wel of geen rijstwafel? Het antwoord!

Meerdere soorten rijstwafels en rijstbloem voor baby’s blijken meer arsenicum te bevatten dan is toegestaan. Van de geteste 24 rijstproducten uit Nederlandse winkels zitten er zes boven de norm, meldt consumentenorganisatie Foodwatch. Maar betekent dit nu meteen dat we onze baby’s geen rijstwafels meer mogen geven? Want dat blijft toch wel een ideale snack.

Laten we voorop stellen: van een langdurige blootstelling aan arsenicum wordt niemand blij. Zo kan het leiden tot onder meer kanker en hart- en vaatziekten. En omdat je baby of peuter nog maar een beperkt formaat heeft, krijgt ‘ie al snel te veel van de stof binnen. Maar om helemaal te stoppen met het geven van rijstproducten (en daarmee ook rijstwafels) gaat een beetje te ver.

Mag je baby nou wel of geen rijstwafel? Het antwoord!

Advies Voedingscentrum

De berichten over te hoge concentraties gif in babyrijstwafels en rijstbloem voor baby’s zijn waar, maar gevaar voor de gezondheid van de baby’s is er bij normale consumptie niet, zegt onder andere het Voedingscentrum. Woordvoerder Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum wijst er in het NRC op dat de normen voor de maximaal toegestane hoeveelheid arsenicum in rijstproducten streng zijn en ook nog steeds strenger worden.

Het advies van het Voedingscentrum is dat het prima kan om je baby zo nu en dan een rijstwafel te geven, zolang je dit maar niet elke dag doet. Dit advies geldt vooral voor baby’s en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen ook te veel binnen te krijgen, als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten. Denk bijvoorbeeld aan rijstwafels, rijstcrackers, rijstdrank en rijstepap.

Alternatief rijstwafel

Hoeveel is te veel rijst? Dat vindt zelfs het Voedingscentrum lastig om te zeggen. Om safe te zijn zeggen ze: niet elke dag. Als je op zoek bent naar een goed alternatief als tussendoortje, denk dan aan groente, fruit, wat yoghurt of een soepstengel.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mag je baby nou wel of geen rijstwafel? Het antwoord!
Sluiten