Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Mag jouw kind bij jou in bed?

Zeker vlak na de geboorte, ben je geneigd je baby zo dicht mogelijk bij je te houden. Je wilt je kind immers beschermen tegen al het gevaar op deze grote boze wereld, in de gaten houden of het goed met hem gaat en uren naar hem kijken terwijl hij ligt te slapen. Daar komt bij dat sommige kinderen alleen stoppen met huilen als je ze in bed neemt. Mag jouw kind bij je in bed?

Wil je je kind bij je in bed laten slapen? Maak je bed dan veilig voor je baby. Zorg er voor dat het dekbed en kussens uit de buurt van je baby blijven, dat je kindje hoger ligt dan jijzelf en op z’n rug in een babyslaapzak. Je matras moet stevig zijn, zonder spleet in het midden waar je kindje in kan rollen. Een waterbed is niet geschikt voor baby’s. De makkelijkste en verstandigste manier om een kindje dicht bij je te hebben is overigens gewoon het wiegje of ledikante het eerste half jaar bij jou op de kamer te zetten.

Tips om veilig te slapen

 • Leg je baby op de rug
  Dit is de veiligste slaaphouding. Je baby ligt zo met het gezichtje vrij. De eerste twee weken kan je baby nog op de zij slapen. Daarna niet meer, omdat je kind dan kan omrollen tot op de buik. Als je baby zichzelf vlot om en om kan draaien, kun je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen.
 • Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed of deken in dekbedhoes.
  Dit kan veel te warm zijn voor je baby. En je kind kan zich gemakkelijk onder of in het losliggend beddengoed wurmen. Dit kan de ademhaling belemmeren. Gebruik een deken met lakentje en maak het bedje stevig en kort – voetjes tegen het voeteneinde – op. Of nog veiliger, trek je baby een goed passende slaapzak aan.
 • Kleed je baby niet te warm.
  Let op de combinatie kleding, beddengoed en kamertemperatuur. Een baby heeft het warm genoeg als zijn voetjes aangenaam aanvoelen. Zorg dat de temperatuur van de babykamer tussen 16°C -18°C is. Dek je kind bij koorts minder warm toe dan je gewoonlijk doet.
 • Leg je baby te slapen in een wieg of bedje.
  Dit is de veiligste slaapplek. Zet het bedje het eerste halfjaar zo dicht mogelijk bij je eigen bed. Houd ook overdag enig toezicht tijdens het slapen. Neem nooit je baby bij je in bed als je hebt gedronken, medicijnen of drugs hebt gebruikt of wanneer je erg vermoeid of gestrest bent.
 • Houd je baby vrij van rook.
  Dit geldt niet alleen in huis, maar ook onderweg (in de auto) of als je ergens anders op bezoek bent. Ventileer regelmatig de kamer waar je kind slaapt, ook als je niet rookt.
 • Maak de omgeving veilig.
  Zet een wieg of bedje niet in de buurt van (gordijn)koorden en snoeren. Hang een mobiel buiten bereik van je kind. Het is om naar te kijken en niet om mee te spelen.
 • Zorg voor een veilig bed.
  Gebruik een wieg of bedje, waarvan de zijwanden ventilerend zijn. De spijlafstand moet tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn. Kies een stevig en goed passend matras. Te zacht of afsluitend beddengoed zoals hoofdbeschermer, kussen, kussenachtige knuffels, zeiltje en waterbed kan de ademhaling belemmeren.
 • Leg je kind niet vast in bed.
  Je kind kan zich vastdraaien. Gebruik een slaapzak. Dit maakt het moeilijker voor een kind om zich op de buik te draaien. En het houdt je kind lekker warm. Probeert je kind uit het ledikant te klimmen? Haal dan de spijlen eruit of schaf een laag kinderbed aan. En zorg voor een zachte ondergrond, voor het geval je kind uit bed valt.
 • Geef je baby geen geneesmiddelen met slaapverwekkende werking.
  Behalve als de huisarts dit voorschrijft. Dit geldt ook voor de moeder zo lang zij borstvoeding geeft.
 • Verstoor zo min mogelijk rust en regelmaat.
  Stel je baby niet onnodig bloot aan vermoeienissen en stress. Dit verstoort het slaapritme van je baby.
 • Geef je baby bij voorkeur borstvoeding.
  Er zijn aanwijzingen dat borstvoeding het risico op wiegendood verlaagt. Dit geldt ook voor een fopspeen. Krijgt je kind borstvoeding, gebruik dan alleen een fopspeen als de borstvoeding goed op gang is gekomen. Bij flesvoeding kan je wel meteen een fopspeen geven.

Wiegendood

Het begrip wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS), betekent een plotselinge en onvoorziene dood van een kind in het eerste levensjaar. Over de oorzaken van wiegendood is nog veel onduidelijk. Wel is vastgesteld dat diverse factoren van invloed zijn. Zo lopen baby's die op hun buik slapen een verhoogd risico op wiegendood. Slechte ventilatie, warmtestuwing (een sterke verhoging van de lichaamstemperatuur doordat het kind de warmte niet kan afgeven) en roken spelen ook een rol.

Reageer op artikel:
Mag jouw kind bij jou in bed?
Sluiten