Marleen Staal
Marleen Staal Opvoeden 20 feb 2019

Makkelijk en duurzaam: zo bouw je een capsule wardrobe voor je kind

Een capsule wardrobe is eigenlijk de natte droom van iedere perfectionist. Stel je voor: een kledingkast met een paar kledingstukken die je eindeloos met elkaar kan combineren. Nou, lang niet alle dromen zijn bedrog, want jij kan dat ook creëren in een handomdraai. Ook voor je kind!

Als je er nog niet zo in thuis bent, geeft niks. Een capsule wardrobe is een kledingkast die alleen kledingstukken bevat die je echt draagt en waarmee je zoveel combinaties kan maken, dat je ook daadwerkelijk optimaal kan genieten van al je kleding.

Een capsule wardrobe scheelt niet alleen in stress tijdens de ochtendspits in huis, je overvolle wasmand is er ook nog eens ontzettend blij mee. En dat zijn niet de enige twee grote voordelen. Kinderen groeien namelijk nog sneller uit hun kleren dan ze het woord T-shirt kunnen spellen. Dus met zo’n goed georganiseerde kledingkast voor je kind koop je ook niet onnodig veel kinderkleren, die na drie keer dragen weer weg kunnen. Dus een dikke duim voor duurzaamheid én je portemonnee.

Capsule wardrobe voor je kind

Idealiter bevat een capsule wardrobe voor kinderen in de basis 12 tot en met 14 items per seizoen die ze elke dag kunnen dragen. Dus dat komt neer op bijvoorbeeld 6 tops of 5 broeken en misschien nog wat jurkjes.

Wat je in de basis nodig hebt om een goede capsule wardrobe voor het hele jaar te krijgen, zijn de volgende kledingstukken

Let wel: een capsule wardrobe werkt voor iedereen anders, dus experimenteer met de getallen van de kledingstukken zodat het bij jou en je kind past. Als jij meer shirts dan broeken of alleen maar rokjes en jurkjes wilt, ga vooral je gang. Dit lijstje is om je een klein idee te geven.

 • 10 tot 12 (lange of korte mouw) shirts
 • 2 spijkerbroeken
 • 4 tot 6 paar korte broeken en rokjes
 • 2 tot 3 paar badpakken of zwembroeken
 • 2 pyjama’s
 • 2 tot 3 jurkjes
 • 10 paar sokken
 • 1 paar sneakers
 • 1 paar ‘nette’ schoenen
 • 1 paar sandalen
 • 1 paar ‘slip on’ schoenen
 • 10 stuks ondergoed
 • 1 licht jasje of groot vest voor koele zomerdagen
 • 1 winterjas
 • 1 zomerjas

Voor je begint

Voordat je gelijk de winkels in stormt en bovenstaande lijst gloedjenieuw inslaat, is het in de eerste plaats belangrijk om bij je thuis puin te ruimen. Of om wat specifieker te zijn: de kledingkast. Dus laat die innerlijke Marie Kondo van je helemaal los en neem hier even de tijd voor.

Maak drie stapeltjes. De eerste hoop is kleding die je wilt houden. Let hierbij wel goed op de kwaliteit van de stof en hoe lang het nog mee kan. Bij een capsule wardrobe draag je kleding waarschijnlijk veel vaker en dus wil je niet dat alle T-shirts na drie keer wassen toe zijn aan vervanging.

De volgende stapel is kleding waar je nog over twijfelt. Deze is het lastigste, want waarschijnlijk twijfel je over alles. Geeft niks. Stop alle twijfel kleding in een zak, zet deze uit het zicht op zolder of onder het bed en alles wat je na een maand er niet uit hebt gepakt, kun je alsnog wegbrengen naar de kringloop.

De laatste stapel is kleding die weg kan, te klein is of die niet gedragen wordt. Doneer dit aan de kringloopwinkel of maak er andere moeders blij mee op Facebook. Probeer niet te rigoureus te zijn, maar wees wel streng. Wat wil je echt houden en wat draagt je kind echt vaak?

Wat zijn goede basis kledingstukken?

Het antwoord is heel simpel: dat bepaal je helemaal zelf. Neutrale kleuren zoals wit, zwart, blauw of beige werken goed in combinaties, maar als jij gek bent op luipaardprint en roze kunnen deze prints ook de basis zijn voor jouw capsule wardrobe voor je kind. Houd de vuistregel in gedachten: als je er minimaal vier combinaties mee kan maken, is het een prima basiskledingstuk.

Scheid je basisstukken van opvallende items, zoals een hysterische rok die je kind zo leuk staat of dat ene paar stoere sneakers dat je kind zo leuk staat. Zoals eerder genoemd, jij bepaalt hoeveel kledingstukken er in de kledingkast blijven en dat hoeft dus niet te betekenen dat je kind voortaan alleen maar rondloop in zwarte jeans en zwarte truien.

En verder

Kijk naar merken waar je eindeloos mee kan combineren en probeer zoveel mogelijk kleding op de groei te kopen. Het voordeel van je capsule wardrobe voor je kind is dat hij of zij echt wel eens keer iets nieuws kan krijgen dat eventjes erg gewild is (“iedereen draagt deze roze bontjas met pauwenveren op school!”) maar de basis is er. Daar kun je telkens op bouwen.

Het is daarnaast ook goed om bij de start van elk nieuw seizoen de balans weer op te maken. Wat kan weg, wat houdt en wat heeft je kind nodig aan goede basisstukken.

Reageer op artikel:
Makkelijk en duurzaam: zo bouw je een capsule wardrobe voor je kind
Sluiten