Gina Koninkx
Gina Koninkx | LinkedIn Baby 24 mrt 2021

Waarom het zo vreselijk irritant is als mensen zeggen dat je een ‘makkelijke baby’ hebt

Voor de moedermaffia die dit bericht heeft aangeklikt omdat ze zich afvragen wat mama’s met makkelijke baby’s te klagen hebben: geloof ons, er zit een keerzijde aan. Hoe fijn het ook is dat een baby doorslaapt, het kan toxic zijn als je keer op keer hoort dat je niks te klagen hebt met zo’n makkelijke baby.

Een makkelijke baby

Hoewel niemand er iets kwaads mee bedoelt, kan het je in zekere zin onzeker maken dat iedereen maar blijft herhalen dat je zo’n makkelijke baby hebt. En dat je dus eigenlijk helemaal niks te klagen hebt. Maar, hallo(!), het is nog steeds hartstikke zwaar.

Een makkelijke baby of niet, de eerste maanden als ouder (of nou ja, eigenlijk eerste jaren) zijn slopend. Je hebt een bevalling achter de rug en negen maanden op betekent ook nog negen maanden af en ondertussen moet je al weer langzaam je werkzaamheden oppakken. Hoe dan?!

“Jij hebt een makkelijke baby”

Het lijkt wel alsof jij niet mag klagen als je een makkelijke baby hebt en dat moeders met lastige baby’s dat voor jou bepalen. Want ja ‘jij hebt het echt makkelijk hoor’. Het kan er zelfs voor zorgen dat je niet meer durft te klagen of dat je een schaamgevoel ervaart.

Maar mama, jij hebt er alle reden toe om te klagen. Natuurlijk ben je blij dat je kindje goed groeit, drinkt en slaapt, maar dat neemt niet weg dat het voor jou alsnog hartstikke zwaar is. Alsof je dramatisch doet als je zegt dat je moe bent, alsof jij dan alles maar moet slikken en niet moe mag zijn, niet toe mag zijn aan vakantie. Het probleem ligt dan aan jou, niet aan de baby.

LEES OOK: 6 tips om de slapeloze nachten met je newborn te overleven

Het kan voor jou tóch moeilijk zijn

Dus moedermaffia, als jullie denken dat het voor mama’s met makkelijke baby’s makkelijker is. Dat is niet weer. Het ouderschap is voor iedereen zwaar, zeker als het je eerste keer is. En dan maakt het niet uit of je een makkelijke of moeilijke baby hebt.

Betrap jij jezelf erop dat je dit vaak zegt tegen een vriendin? Je kunt het ook zo brengen: “Wat fijn dat je baby goed slaapt, maar gaat het met jou ook oké?” Dat zal haar ongetwijfeld goed doen.

Reageer op artikel:
Waarom het zo vreselijk irritant is als mensen zeggen dat je een ‘makkelijke baby’ hebt
Sluiten