Redactie
Redactie Carrière 7 jun 2018

Mama de manager

Huishoudster, kinderverzorgster, verpleegster, kok en chauffeur – de gemiddelde moeder is al deze dingen en meer. In weinig andere carrières is het zo belangrijk om goed te plannen. Helemaal als je ook nog een ‘echte’ baan hebt! Hoe redt mama de manager dat?

Als mama vervul je de verschillende functies met liefde. Maar als je ervoor betaald zou worden, ligt je jaarsalaris rond de €575.000, volgens het Amerikaanse financieel advies bedrijf Edelman Financial Services. En dat is zonder de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Baan buitenshuis

Alsof de voltijd baan binnenshuis nog niet genoeg is, gaan veel moeders ook buitenshuis aan de slag. Je wilt verder met je carrière of vindt het zonde om niets meer met je opleiding te doen. En je wilt ook een bijdrage leveren aan de maatschappij en wat extra geld binnenbrengen. Maar zodra je weer een stap op de carrièreladder zet, slaat het schuldgevoel toe. Komen je kinderen niet tekort? Je denkt misschien wel dat je belangrijke momenten in het leven van je baby mist en dat het gezinsleven er onder lijdt. Je vraagt je af of het wel de moeite waard is. Lees hier meer over mama & carrière.

Keuzes maken

Je wilt geen concessies doen en in alles perfect zijn. Carrièrevrouw, perfecte moeder, keukenprinses, huishoudwonder, sexgodin en nog veel meer. Dit is fysiek niet eens mogelijk. Om toch een balans te vinden, is het belangrijk dat je keuzes maakt.

 • Stel prioriteiten!
  Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt. Je kinderen, je huishouden of je baan?
 • Zodra je weet wat je prioriteiten zijn, handel er dan naar.
  Neem bijvoorbeeld een goede oppas en schoonmaakster. Schroef je uren terug of bekijk je werksituatie. Misschien kun je gaan thuiswerken of begin je voor jezelf?
 • Laat je schuldgevoel los.
  Je hebt de beste oplossing gekozen, voor jou en je gezin.Dat is toch niet iets waar je je schuldig over moet voelen? Zelfs al wijkt jouw keuze af van de “norm”.
 • Laat je op je werk niet opjagen door je collega’s.
  Maak duidelijke afspraken over je werkuren en houd je daar aan. Als anderen tot zeven uur ’s avonds willen werken, doen ze dat maar. Jij zit dan bij je gezin.
 • Maak vaste afspraken met je partner en deel de verantwoordelijkheden.
  Laat niet alles op jou aankomen. Verdeel de taken en waar mogelijk kan je partner ook minder gaan werken. In ieder geval kan hij 's avonds met een schoonmaakdoekje door het huis.
 • Geen schoonmaakster?
  Stel een schoonmaakrooster op zodat je weet wanneer welke klussen gedaan moeten worden. Laat iedereen meehelpen. Maar maak je niet druk als het een keer niet lukt om je aan het rooster te houden. Dat haal je volgende week wel in.

Thuisblijfmoeder

Als je denkt dat alleen werkende moeders met een schulgevoel zitten, heb je het mis. Bewust thuisblijvende moeders hebben er ook last van. Ze vinden dat ze niet genoeg kwali-tijd doorbrengen met hun kinderen. Het lijkt onmogelijk om een altijd schoon en opgeruimd huis te hebben (gek hè met één of meerdere kleine rommelmakers). Dat ze niet bijdrage aan de gezinsportemonnee, voelt ook niet altijd prettig. Zadel jezelf niet op met dit schuldgevoel. Je verdient dan misschien geen salaris, maar je bespaart op reiskosten, kinderoppas en een schoonmaakster. Geniet van je kinderen! Goed genoeg is ècht goed genoeg, lees hier meer.

Hoe red jij het allemaal? Ook last van dat schuldgevoel? Deel het met anderen en laat hieronder een reactie achter!

Reageer op artikel:
Mama de manager
Sluiten