Redactie
Redactie Lifestyle 7 jun 2018

Mama, geliefde, manager en jezelf

Mama, geliefde, manager en ook nog gewoon jezelf. Hoe ben je alles tegelijk? En moet je al die rollen eigenlijk wel spelen? Deze vraag leggen we voor aan coach Barbara Benet. Hoe houd je al die ballen tegelijk in de lucht?

Ooit zei iemand tegen me: “Alles mag, maar mag het ook van jou?” Alles mag inderdaad, maar meestal zo vaak niet van jezelf. Als ik naar mijn leven kijk, moet ik namelijk mijn werk afmaken, zodat de rest moeiteloos verder loopt. Ik moet de beste moeder zijn voor mijn kind met alles wat daar bij komt kijken. Ik moet die vrouw zijn voor mijn man omdat hij daar toch op is gevallen. erg veel dingen moet, maar van wie eigenlijk?

Vergeet niet te genieten

Ik ontdekte dat moeten niet werkt voor mij. Het woord moeten is helemaal geen werkwoord. Moeten werkt niet voor mij. Moeten zorgt ervoor dat ik geen stap vooruit kom en alleen maar mijn best aan het doen ben om alle ballen hoog in de lucht aan het houden ben zonder er van te genieten. En zonder er voldoening uit te halen.

Schrap ‘moeten’ uit je woordenboek

Tot het moment kwam waarop ik me afvroeg voor wie ik alles ‘moet’. En dat het ook anders kon. Ik schrapte het werkwoord moeten uit mijn vocabulaire en kwam daarmee tot veel meer rust. Ik moet helemaal niks (het klonk wel heel erg als een stampvoetend kind), maar het werkte wel. Niets hoefde meer tegelijkertijd, niet alle ballen tegelijk in de lucht. Iets later of eens even niet doen, mocht ook. Één of twee ballen in de lucht is genoeg. Op mijn werk ben ik met mijn werk bezig, thuis met de kinderen en als mijn partner thuis komt dan heb ik aandacht voor hem en de kinderen. Het lijkt heel simpel, en dat is het ook, maar je moet eerst zelf die knop omzetten. Vijf tips om je daarbij te helpen.

5 tips om niets tegelijkertijd te doen en niets te moeten:

  • Als je jezelf voorbij loopt en je kijkt in de spiegel, lach eens en zwaai naar jezelf.
  • Houd je aandacht bij jezelf en geef aandacht wanneer het gevraagd wordt.
  • Als het druk is om je heen, creëer heel even een moment van rust, haal een paar keer adem en kijk eens om je heen. Word heel even het stiltepunt van je dagelijks leven.
  • Blijf rustig en laat je niet meesleuren in de wensen en dynamiek van de ander(en).
  • Doe wat vaker waar jij zin in hebt en leg de uitnodiging neer of andere daar in mee willen delen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mama, geliefde, manager en jezelf
Sluiten