Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Mama is niet meer bang!

De buurjongens komen met hun handen ineen gevouwen naar mij toegelopen en geven mij hun cadeautje. Eehm…Dag achtpotig harig vriendje. Jakkes!

Mama Babet is bang voor spinnen. Maar nu ze moeder is geworden, moet ze vaak als heldhaftige spinnenbestrijder optreden. Herkenbaar?

Spinnen

Zoals zoveel vrouwen heb ik daar gewoon een hekel aan. Het slaat eigenlijk nergens op. Ik ben zóóó veel groter dan die kleine beestjes met enge pootjes. Toch durf ik zo’n beest niet te doden? Uren heb ik vroeger in mijn studentenwoning gestaan met een stofzuiger in de hand om een poging te wagen om zo’n beestje op te zuigen. Om tenslotte rustig een vriendinnetje te bellen om te vragen of ze mij kon komen redden. Want eigenlijk was ik doodsbang dat die spin de stofzuiger zou overnemen en mij zou opzuigen.

Maar toen werd ik mama…

En kon ik ineens alles aan. Daar zat ik twee jaar geleden rustig met mijn kleine meisje in de zon een tijdschrift te lezen. De kinderwagen stond voor mij in de schaduw onder een boom. Ik had mijn kleine meid goed in het vizier. Ze lag vredig te slapen en te sabbelen aan haar speentje. Haar favoriete knuffeltje hield haar gezelschap.Terwijl ik genoot van de zonnestralen in mijn gezicht en een bladzijde omsloeg van mijn tijdschrift zag ik ineens in mijn ooghoek iets over de kinderwagen kruipen. Sterker nog, het kroop over het dekentje heen van Lieke. Oog in oog stond ik met een spin. Tijd om na te denken had ik niet. Vliegensvlug pakte ik de spin op en gooide ik hem op de grond. Een klein kreetje van angst ontsnapte uit mijn mond. Maar Lieke was gered!

Kom maar op beestjes!

Op dat moment realiseerde ik me dat echt alles anders zou zijn. Ik zou nu hoogstwaarschijnlijk degene zijn die zou worden geroepen als vader niet in huis om een spin te verwijderen uit een kamer. Ik was moeder geworden. En een moeder redt haar kinderen van kleine kriebelspinnetjes! Een paar dagen later zitten we als kersvers gezinnetje op een terrasje. Voordat ik er erg in heb vliegt er een enorme wesp langs ons heen. Zonder blikken of blozen mep ik de wesp weg met slechts een viltje. Zelfs Dennis mijn partner kijkt me aan. Wat doe jij nu? Wat heb ik inderdaad? Ik kijk op van mezelf.

Bestuderen

En nu twee jaar later merk ik dat ik er steeds beter in word. Natuurlijk sta ik soms rustig een half uur zenuwachtig op mijn benen wiebelen te kijken naar een gek ongewenst indringertje in huis. Eerlijk is eerlijk… van de week heb ik er zelfs één laten leven. Terwijl Lieke en ik buiten in de tuin aan het spelen zijn kwam er eentje aangelopen. Een grote dikke spin. Ik riep haar bij me en wees naar de spin. “ Pin…pin…” zei ze. Ze moest heel hard lachen en wou de spin oppakken maar dat ging niet. Samen volgden we het spinnetje totdat we hem niet meer konden zien. In tegenstelling tot haar moeder vond Lieke de spin eerder grappig dan eng. En als ik er nu zo over nadenk… misschien roep ik straks mijn dochter wel als ik weer een eng exemplaar vind? Lang leve kinderen en lang leve de kriebelspinnetjes! 

Welke angst heb jij overwonnen nu je moeder bent?

Reageer op artikel:
Mama is niet meer bang!
Sluiten