Redactie
Redactie Carrière 7 jun 2018

Mama wordt ondernemer!

Waar moet je aan denken als je ondernemer wilt worden? Welke overwegingen en dilemma’s spelen een rol? Thuiswerkmama Anne-Marijn Küthe zet voor Mama en Zo al haar tips en tricks op een rijtje.

In de eerste plaats is het belangrijk om je af te vragen of ondernemen bij je past. Doe bijvoorbeeld de test of je geschikt bent voor het ondernemerschap via kvk.nl Een andere test, die misschien nog toepasselijker is voor vrouwen die willen werken en moederen onder één dak vind je hier.

Moedervaardigheden

Van te voren met zekerheid vaststellen of  ondernemerschap bij je past is lastig, om niet te zeggen onmogelijk. The proof of the pudding is in the eating. Er zijn wel vaardigheden te noemen die goed van pas kunnen komen als je een eigen bedrijf runt. Het gelukkige toeval wil dat dit soort vaardigheden voor moeders in het algemeen nuttig zijn en dat je ze dus wellicht al in huis hebt. Je moet tegenslagen kunnen incasseren, flexibel op situaties kunnen inspelen, toegewijd en creatief zijn, en over een flinke dosis humor en drive beschikken. Verder helpt het als je makkelijk contacten maakt en als je zelfdiscipline kunt betrachten. Zet voor jezelf op een rijtje welke vaardigheden je hebt die je als zelfstandige kunt benutten en aan welke vaardigheden nog geschaafd moet worden.

Financiën

Ten tweede moet je natuurlijk rekening houden met je specifieke financiële situatie. Heb je nu een vaste baan, maar weet je dat je gezin ook zonder dat inkomen kan rondkomen? Dan zit je natuurlijk in een andere positie dan als je kostwinner en/of alleenstaande moeder bent. Heb je nu een uitkering? Dan is het wellicht nuttig om te weten dat je met behoud van je uitkering een eigen bedrijf kunt starten (dit geldt zowel voor een bijstandsuitkering als voor een ww-uitkering). Surf naar de site van het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor meer informatie.

Belangrijk is in alle gevallen om je te realiseren dat het vaak vrij lang duurt voordat je met een eigen bedrijf geld verdient. Eerst kost een eigen bedrijf alleen maar geld en energie. Eerst zaaien, dan oogsten. Mogelijke oplossingen zijn:

 • Een tijdlang een vaste baan combineren met het opstarten van je eigen bedrijf. Dat biedt zekerheid, al is het uiteraard wel vermoeiend.
 • Een tijdlang een uitkering combineren met het opstarten van je eigen zaak. Houd goed in de gaten wat de voorwaarden zijn.
 • Een lening afsluiten om de eerste periode te overbruggen.
 • Er een sport van maken om je kosten zo laag mogelijk te houden. 

Waarom ondernemen?

Ten derde is het raadzaam om goed na te denken over je drijfveer en opties. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwelijke ondernemers minder vaak failliet gaan dan mannelijke ondernemers, omdat ze langzaam beginnen en de kosten laag houden. Er is echter één uitzondering, als de keuze van het ondernemerschap louter wordt ingegeven door negatieve factoren is het gevaar groot dat je eigen onderneming na 3 jaar niet meer bestaat. Ben je het racen tussen werk en opvang zat, maar wil je eigenlijk je vaste baan niet opgeven? Dan loont het de moeite om met je baas te onderhandelen over de mogelijkheid tot telewerken. Een onderzoek in opdracht van Ernst & Young heeft aangetoond dat de effectiviteit van thuiswerken een 7,9 scoort terwijl de effectiviteit van werken op kantoor 7,1 is. Neem dat cijfer mee in je argumentatie. Misschien zou één dag per week thuiswerken al wat druk van de ketel doen afnemen. Ga hierover in gesprek met je werkgever en maak heldere afspraken over je bereikbaarheid, je werktijden, de faciliteiten die je thuis ter beschikking worden gesteld en je resultaten. Surf naar Ewerkforum.nl voor meer informatie over telewerken.  

Ja of nee?

Ondernemen kost veel tijd en energie. Zeker in de opstartfase draai je overuren. Heb je gezondheidsperikelen? Ben je net gescheiden? Heb je weinig mensen om je heen die je kunnen steunen? Denk dan goed na of de keuze voor het ondernemerschap op dit moment de beste is. Wel of niet voor jezelf beginnen?

 • Wel als je enthousiast bent over het product of dienst dat je aan de man wil brengen.
 • Wel als je een netwerk van positieve mensen om je heen hebt.
 • Niet als je alleen maar voor jezelf wilt beginnen uit negatieve overwegingen.
 • Niet als je in een hele kwetsbare periode van je leven zit.

Huiswerk

Als je eenmaal hebt besloten om voor jezelf te beginnen is het raadzaam om je huiswerk goed te doen. Ga aan de slag met een ondernemingsplan. Lang en ingewikkeld hoeft dit niet te zijn, zeker niet als je geen lening hoeft af te sluiten bij de bank. Noteer op één A4 welke dienst of product je gaat aanbieden, welke prijszetting je wilt hanteren, wie je potentiële opdrachtgevers zijn, hoe je aan opdrachten denkt te zullen komen en welke investeringen nodig zijn om je doel te bereiken. Beslis welke werktijden je wilt aanhouden. Let wel, er gaapt soms een brede kloof tussen de werktijd die je wilt aanhouden en de werktijden die je zult kunnen aanhouden.  Veeleisende klanten of verkouden kinderen gooien in de praktijk immers je schema niet zelden in de waar. Treed vervolgens naar buiten: meld je aan als ondernemer bij de belastingdienst, laat visitekaartjes drukken en ga op zoek naar opdrachten.

Starten in 10 stappen

 1. Vergaar informatie over wat er bij jouw activiteit komt kijken.  Zijn er mensen die je raad kunnen geven? Is er een beroepsvereniging? Raadpleeg boeken, sites en tijdschriften, werk je grondig in. Kennis is macht.
 2. Bedenk een naam voor je onderneming en ga na (bijvoorbeeld via de Kamer van Koophandel) of die niet al in gebruik is.
 3. Meld je aan bij de Belastingdienst en eventueel bij de Kamer van Koophandel. Dat laatste is niet altijd nodig, zie de site kvk.nl voor meer informatie.
 4. Stel een werkschema op met je werkdagen en werktijden en regel indien nodig opvang.
 5. Vergaar middelen, zoals indien nodig een geldreserve om de eerste periode te overbruggen en een goede computer.
 6. Richt een plek in huis als kantoor in, een aparte ruimte is ideaal.
 7. Neem een aparte zakelijke telefoonlijn.
 8. Betrek je gezin bij je beslissing om vanuit huis te gaan werken. Wat gaat er veranderen, niet alleen voor jou, maar ook voor de rest van je gezin? Welke nieuwe regels gelden?
 9. Bepaal een officiële begindatum.
 10. Vertel aan iedereen, maar dan ook iedereen dat je voor jezelf bent begonnen. Met enthousiasme. Wees gul in het uitdelen van je visitekaartjes.

Handige Links

Dit artikel is geschreven door Anne-Marijn Küthe. Zij is alleenstaande moeder van Thomas en woont & werkt in Den Haag. Ze heeft een juridische vertaalpraktijk en onderhoudt daarnaast een site over thuiswerken & moederen thuiswerkmamas.nl. Ook schrijven doet ze graag en veel. 

Reageer op artikel:
Mama wordt ondernemer!
Sluiten