Het moederbrein op de werkvloer

Het moederbrein op de werkvloer

"Ga je nou alweer om 5 uur naar huis?" vraagt collega-zonder-kinderen. Ja. En daar heb je een heel goede reden voor. Bovendien, je werk is af, daar zorg je wel voor. Maar wat moet je nou met zo'n vraag! Je kan er niks mee en je houdt er een rotgevoel aan over. Of nog erger: een schuldgevoel. Niet doen! Jij hebt een moederbrein. En dat levert jou - en je baas - bijzonder veel voordelen op!

Het is zo irritant. Lastig. Niet eerlijk. Maar helaas, wél een feit: werkende moeders worden niet altijd voor ‘vol’ aangezien. Omdat jij wél op tijd naar huis gaat. Omdat je ‘maar’ drie dagen werkt misschien. Of omdat het wel eens voorkomt, dat je noodgedwongen thuis werkt (om tegelijkertijd voor een ziek kind te zorgen). En daar krijg je zo nu en dan een opmerking over, een scheef gezicht. Onbegrip dus. Dat is niet alleen jammer, maar ook  onterecht. Het moederschap brengt namelijk kwaliteiten in een vrouw naar boven, die perfect op de werkplek te gebruiken zijn.

Kwaliteit 1: Je hebt een groot organisatietalent

Plannen en je tijd zo slim mogelijk benutten: dat is het geheim van ieder geolied gezin. Als moeder (en vader) weet je op een bepaald moment de boel zo te organiseren, dat alles verloopt zoals het moet verlopen. Neem nou de gemiddelde ochtendspits in een gezin met jonge kinderen. In pakweg anderhalf uur moet dan zo efficiënt mogelijk de tijd worden bent. Zodat iedereen op tijd gewassen, aangekleed, gegeten en -als het even kan- goedgehumeurd onderweg is.Wie dat weet te organiseren, voert die regelklus op kantoor op haar sloffen uit. Met succes.

Kwaliteit 2: je hebt geduld en bent flexibel

“Mama, mama, mama, mamaaaaa....” Een ‘vraag’ die je misschien wel twintig keer per dag rustig beantwoordt met “Ja schat?”. Geduld is essentieel om je rol als moeder op een plezierige manier in te vullen. Natuurlijk zijn er grenzen. Maar om bij het eerste het beste kreetje opgefokt te reageren? Nee. Met geduld bereik je tenslotte veel meer. Om over je flexibiliteit maar niet te spreken. Denk aan fruithapjes over net gewassen outfits, poepluiers op moment van vertrek, gillende babies tijdens belangrijke telefoongesprekken en niet-etende peuters. Hoe vaker je het meemaakt, hoe makkelijker je wordt in het loslaten van irritatie en het verleggen van prioriteiten. Ook in contact met lastige klanten of tijdens discussies met collega’s zijn dit handige eigenschappen.

Kwaliteit 3: je intuïtie is feilloos en hebt oog voor anderen

Veelgehoord op consultatiebureaus, in huisartsenpraktijken en op de kinderpoli: “Als een moeder voelt dat er iets niet klopt, nemen we dat heel serieus.” En terecht: dat is het moederinstinct. Je kind hou je –al dan niet onbewust- altijd in de gaten. Je bent alert. Dáárom wordt je ’s nachts wakker als je kind ligt te huilen. Of ren je naar beneden, omdat je ‘voelde’ dat je baby net op dat moment een klein voorwerp in zijn mond aan het steken was. Je collega’s zijn je kinderen niet (gelukkig!) maar als moeder heb je die radar wel ontwikkeld: is alles goed, iedereen tevreden, waar wringt het?

Kwaliteit 4: je hebt uithoudingsvermogen

Een moeder is altijd moe. Dat hoort er nou eenmaal bij. Maar je gaat door. Er moet gevoed, gespeeld en gekookt worden, tenslotte. Je kunt niet anders en by the way, jedoet het met liefde en overgave. Doorzetters op de werkvloer: wie wil ze nou niet?!

Geschreven door: Annewien