Feiten & fabels: stress

Feiten & fabels: stress

Wist je dat stress gezond is? En dat vrouwen er veel meer last van hebben dan mannen?  Lees hier meer feiten en fabels over stress.

5 Fabels

1) Stress veroorzaakt puistjes
Stress veroorzaakt geen pukkeltjes of puistjes. Al kun je er soms wel stress van krijgen... Als je erg gestresst bent, kun je puistjes wel verergeren door er veel aan te zitten.

2) Hoger cholesterolgehalte
Indirect heeft stress wel invloed op je cholesterolgehalte, omdat je hierdoor misschien ongezond gaat eten, meer rookt en minder beweegt. Maar stress zelf is niet slecht voor het cholesterol.

3) In één nacht grijs
Je kunt niet in één nacht grijs worden van stress. Er zijn wel aanwijzingen dat grijs haar beïnvloed wordt door stress. Als je een lange periode van verdriet en stress doormaakt, kun je in korte tijd grijs worden.

4) Stressers zijn watjes
Het tegendeel is waar. Mensen die veel stress hebben, zijn perfectionistisch, hebben doorzettingsvermogen en werken hard. Alleen gaan ze vaak te ver door, waardoor ze over hun eigen grens gaan.

5) Stress zit tussen je oren
Als stress lang aan houdt, kun je niet alleen psychische klachten krijgen maar ook lichamelijke. Zo verzwakt bijvoorbeeld je immuunsysteem en  krijg je een hogere bloeddruk. Een stijve nek, hoofdpijn en zere schouders zijn de eerste voorbodes.

5 Feiten

1) Vrouwen hebben meer stress
Uit diverse onderzoeken blijkt dat vrouwen meer stress hebben dan mannen. De oorzaak? Vrouwen willen zich op veel terreinen bewijzen.

2) Muziek luisteren ontspant
Op nummer één van de wereldwijde top drie om stress te verminderen staat muziek luisteren, daarna tv kijken en op de derde plaats een warme douche of bad nemen.

3) Teveel op je bord
Voor vrouwen is meer werk hebben dan ze aankunnen de grootste stressfactor. Gevolgd door gebrek aan waardering en een vervelende werksfeer. Mannen zien vooral de omgang met collega’s als een stressfactor.

4) Huisdieren voorkomen stress
Volgens verschillende onderzoeken blijkt dat huisdieren een grote steun zijn voor hun baasjes. Kinderen worden er rustig van en singles hebben meer gezelligheid in huis en voelen zich minder eenzaam.

5) Beetje stress is gezond
Goede stress zorgt ervoor dat je lichaam zich blijft herstellen, zodat je minder snel veroudert. Goede stress duurt kort, is gevarieerd en moet het gevoel geven dat je iets presteert.