Bubbles & kidsproof bites

- 24 november 2016 - Manon
Bubbles & kidsproof bites

Op zondag gaan wij vaak naar de dierentuin of naar het bos met onze actieve peuter. Heerlijk even wandelen en dieren kijken. In de zomer eindigen deze dagen vaak met de BBQ aan, in de herfst met een bockbiertje en een borrelplank.

Vroeger dook ik elke zondag de koelkast in om vervolgens met de dingen die we in huis hadden geïmproviseerde hapjes te maken. Prima natuurlijk, maar tegenwoordig wil ik graag echt lekkere happen op tafel zetten.

Recepten en ideeën

Vaak begin ik op zaterdagochtend al te bedenken wat ik allemaal wil maken het weekend. Ik heb smaakideeën voor vier dagen, maar helaas bestaat mijn weekend maar uit twee dagen! Met als gevolg dat overal in huis briefjes liggen met recepten en ideeën - die ik ook nog eens wil maken. Om het hele weekend van al het lekkers te genieten kun je het beste op zaterdag alles al maken. Eet de spreads met vers en goed brood. Bij de supermarkt verkopen ze lekkere broden. Deze zijn nog niet gesneden en lekker robuust. Het zuurdesembrood van de foto komt van brood van Menno. Het is zeker de moeite waard om daar eens brood te bestellen!

ROMIGE MAKREELSALADE

Wat heb je nodig?

  • 200 gram makreel
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 halve rode ui
  • 2 eetlepels kappertjes
  • beetje citroensap
  • peper en zout
  • optioneel: chili vlokken

Hoe maak je het?

  • Doe de makreel zonder huid in een grote mengkom. Prak met een vork de makreel fijn en meng de vis met de eetlepels mayonaise.
  • Snipper de rode ui. Voeg deze samen met de kappertjes, citroensap en wat peper en zout toe aan de makreel.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar en voeg optioneel chili vlokken toe voor wat meer pit.

TAPENADE

Wat heb je nodig?

  • 400 gram zwarte olijven (dat zijn 2 blikken)
  • 2 tenen geperste knoflook
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 theelepels verse tijm
  • 2 theelepels dijonmosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • 60 ml olijfolie

Hoe maak je het?

  • Doe de olijfolie in een maatbeker of kom. Voeg hierbij de knoflook, kappertjes, tijm, mosterd en citroensap.
  • Voeg 1 hand olijven toe en pureer dit met een staafmixer. Telkens als je olijven wat gepureerd zijn voeg je een nieuwe hand olijven toe.
  • Let op dat je niet alles helemaal klein maakt, er mogen nog wat grovere stukken in zitten.
  • Maak op smaak met peper en zout en bewaar goed in een luchtdichte bak. De tapenade is ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

TIP! Koop een bakje verse tijm en doe deze in een tupperware bakje. Stop die in de vriezer en elke keer als je tijm nodig hebt schud je het bakje. Zo vallen de blaadjes van de takjes!

PESTO

Wat heb je nodig?

  • 50 gram pijnboompitten
  • 50 gram verse basilicumblaadjes
  • 2 knoflooktenen, geperst
  • 1/5 theelepel zeezout
  • 125 ml olijfolie
  • 50 gram Parmezaanse kaas

Hoe maak je het?

  • Bak de pijnboompitten goudkleurig in een koekenpan en laat deze afkoelen.
  • Doe de pijnboompitten, basilicum, knoflook, zout en olijfolie en pureer tot een glad mengsel met een staafmixer of in de keukenmachine.
  • Rasp de Parmezaan met een kleine rasp en roer dit door het mengsel heen.
  • Serveer met tomaat, verse peper en mozzarella. Of eet gewoon zo op. Dit is heerlijk!

Geschreven door: Manon -

Ik ben Manon, 30 jaar en moeder van Ian. Ik hou van heel veel dingen, maar eten staat erg hoog op mijn lijst. Voor Mama en Zo ga ik recepten met jullie delen die snel, healthy en kidsproof zijn. Maar natuurlijk onthoud ik jullie mijn guilty pleasures ook niet…

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl