Redactie
Redactie Gezondheid 7 jun 2018

Mazelen

Mazelen komen in Nederland bijna niet meer voor, omdat de meeste kinderen er tegen ingeënt zijn. Maar als je kind het te pakken heeft, is het een vervelende ziekte. Hoe herken je mazelen en wat kun je er tegen doen?

Hoe krijg je mazelen?

Mazelen is een besmettelijke virusziekte die vooral via de lucht wordt overgebracht. Denk aan hoesten of niezen, maar je kunt ook besmet raken door direct contact met afscheiding uit de neus of keel van een besmet persoon. De incubatietijd, de periode tussen het moment van blootstelling aan de ziekte tot het verschijnen van de verschijnselen, ligt tussen de acht en veertien dagen.

De symptomenvan mazelen

De eerste verschijnselen lijken op die van een erge verkoudheid: je kind heeft rode oogjes, is gevoelig voor licht, heeft een loopneus en hoest. Dit is ook de meest besmettelijke fase van de mazelen. Hierna verschijnen er grijsblauwe vlekjes op de binnenkant van de wangen – de zogenoemde Vlekken van Koplik – en een paar dagen later een flinke huiduitslag. Deze uitslag begint achter de oren en op het voorhoofd bij de haargrens. Binnen enkele uren nemen ze in aantal toe, vloeien in elkaar over en vormen de voor mazelen kenmerkende vlekken. Na een aantal dagen vervaagt de uitslag tot vaagbruine vlekkerige plekken.

Wat zijn de gevolgen?

Soms kan mazelen namelijk leiden tot een middenoorontsteking, een longontsteking of in een hersenbeschadiging (in ongeveer één op duizend gevallen). Er is geen behandeling, behalve de bestrijding van koorts en pijn. De eerste vaccinatie met BMR-vaccin (bof, mazelen, rode hond) beschermt wel vrijwel volledig tegen deze ziekte.

Naar de dokter

Als je denkt dat je kind mazelen heeft, moet je er meteen mee naar de huisarts. Dan kan hij iets krijgen tegen de koorts en pijn en bij een bacteriële infectie een antibioticakuur. Omdat mazelen zo besmettelijk is, mag je kindje alleen bezoek krijgen van vriendjes die al mazelen hebben gehad of die er tegen zijn ingeënt.

Reageer op artikel:
Mazelen
Sluiten