Het beste medicijn tegen hoesten? Geen medicijn gebruiken

Hoor je eerst een paar mensen om je heen kuchen, lijkt een paar weken later het hoestseizoen ineens geopend. Is jouw kind ook geveld door een vervelende griep of erg hoesten waar hij of zij niet van af lijkt te komen? Onderzoekers zijn er nu over uit wat het beste medicijn is.

En dat is: geen medicijn gebruiken. Of althans, geen medicijn dat beweert het hoesten te genezen. Op kalmerende middelen, zoals honing, zoutoplossing en koortsremmers kun je gewoon terugvallen om de ergste symptomen van de griep en het hoesten te bestrijden. Deze medicijnen geven verlichting, maar een medicijn voor genezing? Dat is er helemaal niet.

Medicijn hoesten

Volgens een nieuwe studie dat de effecten van gangbare hoest- en griepmedicijnen voor kinderen onderzocht, is er helemaal geen écht bewijs dat deze medicijn ook helpen. Sterker nog, sommige medicijnen kunnen behoorlijk nare bijwerkingen hebben.

In Amerika hebben fabrikanten na aanbevelingen van The American Academy of Pediatrics vrijwillig sommige kindermedicijnen van de markt gehaald. Of ze hebben hun labels aangepast met nieuwe leeftijdgrenzen om het gebruik van medicijnen bij (te) jonge kinderen tegen te gaan.

De ziekenhuizen in Amerika zagen als gevolg hiervan het aantal kinderen dat op de Eerste Hulp belanden vanwege bijwerkingen sterk dalen.

Top 10 kinderkwaaltjes

Symptomen onderdrukken

Dus bij onze overzeese buren maken ze grote stappen tegen het gebruik van medicijnen bij jonge kinderen vanwege de nasleep van de bijwerkingen. Maar moeten wij dat dan ook doen?

Volgens kinderartsen hoef je niet gelijk alle medicijnen de deur uit te doen, maar kun je het beste mildere varianten gaan gebruiken die symptomen van griep onderdrukken. En medicijnen die beloven de griep of het hoesten te genezen te laten staan. Denk aan de eerdere genoemde honing, maar ook dropjes voor de zere keel en paracetamol tegen de koorts.

Maar een medicijn dat alle klachten oplost? Nee, dan zal je kind toch echt op zijn ouderwets moeten uitzieken.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Het beste medicijn tegen hoesten? Geen medicijn gebruiken
Sluiten