Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Meer zelfvertrouwen tijdens de bevalling

Hoe bereid jij je voor op de bevalling? Maak je je zorgen over inscheuren of inknippen? Of vraag je je überhaupt af of het hoofdje van de baby er wel doorheen past? Misschien is Aniball dan wat voor jou. 

Aniball zul je nu misschien denken? Is dat een zalfje? Nee, Aniball is een silicone ballon met pompje, waarmee als het ware de bevalling op een geleidelijke en gecontrolleerde manier gesimuleerd wordt. Misschien heb je zoiets al gehoord bij je zwangerschapscurus. “Als je drie tot vier weken voor de bevalling begint met oefenen, wordt de kans op inscheuren of inknippen verkleint en ga je met meer zelfvertrouwen de bevalling tegemoet”, aldus de bedenkers van Aniball. 

Hoe werkt Aniball?  

Maar hoe werkt Aniball dan precies? Je pompt de silicone ballon op in je vagina, totdat je de spanning goed voelt. Als Aniball op z'n plaats zit, wissel je met aanspannen en ontspannen van je bekkenbodemspieren met tien seconden interval en dat twee minuten lang. De laatste stap is dat je de ballon langzaam naar buiten laat glijden (of perst) waarbij je het perineum (het gedeelte tussen de vagina en anus) wat oprekt. Hoe vaker je oefent, hoe verder je de ballon kunt oppompen. Door deze oefening wordt het perineum steeds meer opgerekt en wordt het geboortekanaal voorbereid op de echte bevalling. Uiteindelijk is het doel om, na drie weken ongeveer twintig minuten per dag te trainen en een ballonomtrek van dertig centimeter te bereiken. En dat staat weer ongeveer gelijk aan de hoofdomtrek van je baby. Bekijk de video hieronder, voor gedetailleerde instructies. 

De voordelen van Aniball

Wat zouden de voordelen zijn van het oefenen met Aniball? 

  • Het verlaagt het risico op inknippen of scheurtjes
  • Je oefent met de juiste spieren, die je nodig hebt bij de persfase 
  • Verkorting van de persfase (uitdrijvingsfase) tijdens de bevalling
  • Meer comfort, minder stress en angst voor de bevalling
  • Sneller herstel na de bevalling, door de oefeningen die je erna kunt doen met je bekkenbodemspieren
  • Je gaat eventuele incontinentie tegen na de bevalling

Nieuwsgierig geworden?

Benieuwd naar wat andere zwangere vrouwen van de Aniball vinden? Of hoe het eruit ziet? Neem dan een kijkje op de site van Aniball en lees er meer over. Je kunt natuurlijk ook je verloskundige vragen naar haar ervaringen met Aniball of een soort gelijk product. 

Aniball (€69,95) is een medische product dat in samenwerking met fysiotherapeuten ontwikkeld en grondig getest is, volgens de geldende Europese richtlijnen aangaande medische producten en wordt door veel verloskundigen en gynaecologen aangeraden.

Reageer op artikel:
Meer zelfvertrouwen tijdens de bevalling
Sluiten