Sophie Nortier
Sophie Nortier Zwanger worden 16 apr 2021

10x De meest gestelde vragen wanneer stellen zwanger proberen te worden én de antwoorden

Jij en je lief hebben erover gepraat, nog eens gepraat en nog wat meer gepraat; een babytje, dat zou toch geweldig zijn? En dan besluiten jullie de stap te nemen en komt er ontzettend veel op jullie af. Daarom hebben we de tien meest gestelde vragen rond zwanger worden voor je op een rijtje gezet, inclusief de antwoorden.

1. Is het belangrijk dat je gezond en fit bent wanneer je zwanger wilt worden?

Het helpt zeker om sneller zwanger te worden. Maar ben je niet topfit of mega gezond wanneer je zwanger wordt, is dat niet per se een probleem. Je hoeft dan niet ineens te beginnen met een streng sport- of dieetregime.

Sterker nog, de afvalstoffen die vrijkomen wanneer je afvalt kunnen schadelijk zijn voor je baby. Je leest meer over je gewicht tijdens de zwangerschap in het artikel Gewichtsschema tijdens de zwangerschap.

2. Is mijn leeftijd van invloed op de kans dat ik zwanger wordt?

Ja, de vruchtbaarheid van de vrouw begint af te nemen vanaf 32 jaar en neemt nog een stuk sneller af na 35. Maar dit betekent natuurlijk niet dat het niet meer mogelijk is. Eerder maakten we al een checklist voor vrouwen die zwanger willen worden na hun 35e.

Het is overigens niet zo dat dit alleen op vrouwen van toepassing is. Ook mannen zijn op hun 35e een stuk minder vruchtbaar dan op hun 25e. Daarover lees je meer in het artikel Ook mannen moeten letten op hun biologische klok.

3. Wat gebeurt er met de baby als ik blijf roken?

Je kunt er niet omheen; roken beperkt de groei en ontwikkeling van de baby, net als meeroken overigens. Een babytje blijft klein enkel en alleen omdat de organen niet groter groeien. En dat heeft ook later gevolgen voor de algehele gezondheid van het kind.

Daarnaast zal roken ook de kans om zwanger te worden verkleinen. En als je zwanger bent vergroot het ook de kans op vroeggeboorte en miskraam. En ja, ook mannen die roken zijn minder vruchtbaar.

4. In welke mate is alcohol veilig tijden de zwangerschap?

Niet. Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap kan bij de baby leiden tot FAS (Foetaal Alcohol Syndroom). Daarnaast loop je een verhoogd risico op een miskraam, foetale sterfte of vroeggeboorte.

Maar er is nog geen reden tot paniek wanneer je een paar wijntjes hebt gedronken in het prille begin van je zwangerschap. Het is wel goed om het te noemen bij de verloskundige.

5. Wanneer moet ik Foliumzuur slikken?

Foliumzuur verkleint de kans op aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals een open ruggetje. Het is daarom belangrijk dat er voldoende foliumzuur in je lichaam aanwezig is wanneer de embryo zich ontwikkelt. Het wordt daarom aangeraden om minstens een maand voor de bevruchting te beginnen met extra foliumzuur slikken.

Daarna is het belangrijk om dit te blijven slikken gedurende de eerste drie maanden van je zwangerschap.

Wil je meer weten over welke vitamines je nodig hebt rond je zwangerschap? Daar schreven we eerder dit artikel over: De belangrijkste vitamines voor, tijdens en na je zwangerschap.

6. Wat betekent het voor mijn kans om zwanger te worden als ik een SOA heb of heb gehad?

Bij verschillende SOA’s loop je het risico onvruchtbaar te worden, wanneer je er niet op tijd achter komt. Chlamydia is hier een van. Je merkt vaak namelijk niet dat je het hebt, maar het kan een infectie veroorzaken aan je eileiders, waardoor er littekenweefsel ontstaat dat de weg blokkeert voor de eicellen.

Het is daarom verstandig dat je je laat testen op SOA’s voordat je zwanger probeert te worden.

Eerder schreven we ook al een artikel over de gevaren van SOA’s tijdens de zwangerschap.

7. Hoe beïnvloedt PCOS mijn kans om zwanger te worden?

PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom) is een aandoening waarbij je meerdere cysten op je eierstok hebt groeien. Een van de symptomen is dat je last hebt van een onregelmatige cyclus. Dit maakt het erg lastig om uit te rekenen wanneer je eisprong ongeveer plaatsvindt. En dat maakt het weer erg lastig om je vruchtbare dagen te bepalen.

Je bent in dit geval dus niet onvruchtbaar, maar het wordt wel een stukje lastiger.

8. Wat kunnen mannen doen om hun vruchtbaarheid te verhogen?

Ook voor mannen is het belangrijk om gezond te leven in deze periode. Zij zijn tenslotte ook verantwoordelijk voor de helft van de bevruchting. Een gezonde levensstijl zorgt dan ook voor sterker zaad. Zie daarom deze tips om de vruchtbaarheid van de man te verhogen.

9. Waarom lukt het ons niet om zwanger te worden?

Wanneer je als stel een kindje wilt krijgen kan het ontzettend lastig zijn wanneer het niet (zomaar) lukt. Het is ook veel voorkomend dat de twee partijen in de relatie anders omgaan met het moeizame proces. Probeer je daarom in dit proces te blijven focussen op de relatie. Praat met elkaar en maak kenbaar waar je mee zit.

Merk je dat het een groter probleem begint te vormen in jullie relatie? Schroom dan niet om hulp in te schakelen. Je leest hier ook meer over in het artikel: Zo hou je je relatie goed tijdens een fertiliteitstraject.

10. Wanneer zou ik een dokter moeten raadplegen?

Neem contact op met je arts wanneer je:

  • jonger bent dan 35 en al meer dan twaalf maanden actief probeert zwanger te worden
  • ouder bent dan 35 en het al zes maanden aan het proberen bent
  • je het vermoeden hebt dat jij of je partner verminderd- of onvruchtbaar zou kunnen zijn.


Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology

Reageer op artikel:
10x De meest gestelde vragen wanneer stellen zwanger proberen te worden én de antwoorden
Sluiten