Redactie
Redactie Baby nieuws 6 jun 2018

‘Meeste ouders vervangen fopspeen veel te laat’

Hoe vaak vervang jij de fopspeen van je kind? Als je antwoord om de zes weken is, zit je volgens de Wereldgezondheidsorganisatie goed. Maar een hoop Nederlandse ouders doen dit veel later, wat gevaarlijk uit zou kunnen pakken…

Dit komt naar voren uit een rondgang onder 1.400 ouders door 100%NL magazine.

Wachten tot fopspeen kapot is

Wat blijkt? Een magere 32 procent schaft om de zes weken een nieuwe speen aan. Dit betekent dus dat bijna 70 procent van de ouders het volgens de geadviseerde norm 'te laat' doet. Wanneer ze dan wél de speen vervangen? 25 procent wacht tot de fopspeen kapot is, en koopt dan pas een nieuw exemplaar.

Tip: Feiten en fabels over de fopspeen

Gevaarlijk als kind speen stukbijt

Een kind aan een kapotte fopspeen laten zuigen kan levensgevaarlijk uitpakken, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Niet voor niets gelden er superstrenge regels voor de productie, het materiaal en het testen van fopspenen. Ze moeten namelijk bulletproof zijn tegen de in kracht groeiende kaken van kinderen. Er zijn dan ook spenen voor verschillende leeftijdsfases, met bijvoorbeeld stevigere zuiggedeeltes.

Als je kind tandjes krijgt en op de speen gaat bijten, kan hij het beschadigen en gaatjes in het siliconen zuiggedeelte veroorzaken. En als er stukjes van de speen loskomen en in de keel van je welp schieten, kan 'ie er zelfs door stikken, weet de NVWA. Maar ook als je kind zijn tandjes in bedwang houdt, kan het zuiggedeelte na lang gebruik zwak worden door bijvoorbeeld uitdroging of juist speeksel.

Fopspeen altijd controleren

Klinkt als een boel ellende, die blijkbaar makkelijk voorkomen kan worden door om de zes weken even van fopspeen te switchen. Maar ook vóór die tijd wordt geadviseerd om de speen altijd te checken op eventuele beschadigingen, voordat je 'm aan je kind geeft. Better safe than sorry, toch?

Tip: Stoppen met spenen

Bron: Persbericht Difrax

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Meeste ouders vervangen fopspeen veel te laat’
Sluiten