Redactie
Redactie Lifestyle 7 jun 2018

Megamama in 10 stappen

Een gezin runnen – naast al je andere bezigheden en interesses – is geen makkelijk opgave, maar hulp is onderweg. Volg deze 10 stappen en je bent een eind op weg om een megamama te worden.

 

1) Gedraag je als rolmodel 

Het is belangrijk dat je beseft hoe groot jouw invloed is op het leven van je kind. Je kind doet en zegt alles na. Ook vormen de dingen die je zegt de basis voor hun verdere leven en kijk op de wereld. Gedraag je dus zoals je wilt dat je kinderen zich gedragen. Even schelden omdat je gefrustreerd bent over iets? Doe dat dan even buiten in de tuin.

Mama en zo tip: Wil je meer lezen over imitatiegedrag en hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Dan hebben wij het perfecte artikel voor je. Lees hier alles over het imitatiegedrag van je kind.

2) Stel grenzen

Als moeder is het noodzakelijk dat je regels en grenzen opstelt voor je kind. Hierdoor geef je hem een beschermd en veilig gevoel. Voel je niet bezwaard, discipline is juist positief. Kinderen raken uit balans en gefrustreerd als ze geen grenzen krijgen.

3) Blijf kalm

Elke moeder kent het wel. De hele dag zoekt je kind je grenzen al op en ineens is daar de druppel die de emmer doet overlopen. Je verandert in een tierende heks, tenminste als je je niet beheerst. Neem even een time-out. Loop weg van de situatie (mits je kind veilig is) en probeer op deze een uitbarsting te voorkomen. Anders leer je je kind om ook te schreeuwen als hem iets niet zint.

4) Luister goed

Luisteren is enorm belangrijk voor een goede communicatie met je kinderen. Neem daarom ook echt de tijd om naar je kind te luisteren, doe dit niet met een half oor. Doordat ze zich serieus genomen voelen, zullen ze later ook sneller met een probleem naar je toekomen.

5) Wees een leuke moeder

Elke moeder leeft in een staat van constante tijdnood en je to-do lijst is eindeloos. Neem ondanks het tijdgebrek bewust tijd voor je kind. Als de jaren aan je voorbij vliegen, is je kind binnen no time volwassen. Onthoud dat moeder zijn ook leuk is en ga dus eens lekker los in de speeltuin samen. Zo maak je herinneringen waar jullie later op terug kunnen kijken.

Mama en zo tip: Weet je soms niet meer wat links en rechts is en heb je hulp om knopen door te hakken? Lees dan hier hoe je kunt dealen met dilemma’s. 

6) Dealen met stress

Een gezin en alles wat daarbij komt kijken kan behoorlijk stressvol zijn. Door de drukte kun je stress simpelweg niet voorkomen, maar je reactie erop wel. Maak een to-do lijstje en loop alles punt voor punt langs. Zo heb je alles op een rijtje en blijf je relaxed. Zo leert je kind ook om gaan met stress.

7) Geef je kind zelfvertrouwen

Wat kinderen over zichzelf leren als ze klein zijn, nemen ze hun hele leven mee. Zelfvertrouwen is enorm belangrijk in het latere leven. Vaak staat een portie zelfvertrouwen gelijk aan succes. Dus laat je kind al vroeg inzien dat hij genoeg heeft om trots op te zijn.

8) Stimuleer en motiveer je kind

Een moeder is de coach van het gezin. Zorg dat je gezin gemotiveerd is en stimuleer ze om van elkaar te houden en elkaar te steunen. Zo leert je kind te steunen op zijn familie in moeilijke tijden en zal hij sneller het gevoel hebben dat hij lastige situaties de baas kan omdat hij een veilige thuisbasis heeft.

Mama en zo tip: Naast stimuleren is regels en grenzen stellen ook belangrijk en straffen soms noodzakelijk. Lees in het artikel 'Straffen doe je zo' hoe je je kind op de goede manier kunt straffen, zodat hij ervan leert.

9) Wees blij met jezelf

Schuldgevoel is iets waar veel moeders mee worstelen. Je hebt niet genoeg tijd voor je kind of denkt dat je hem iets onthoudt. Stap af van dit schuldgevoel! Het beperkt je om de moeder te zijn die je wilt zijn. Je kind neemt je namelijk niets kwalijk, maar spiegelt wel jouw negatieve, schuldige houding. Goed genoeg is goed genoeg.

10) Wees de moeder die je wilt zijn

Helaas kun je geen cursus ‘moeder zijn’ volgen. Je kunt wel tijd en energie steken in de moeder die je wilt zijn. Zorg dat je kind veilig en blij opgroeit, terwijl hij belangrijke lessen meekrijgt. Moeder zijn is zwaar, maar bedenk dat alleen jij jezelf in de weg kunt zitten. Dus doe je best, blijf positief en geniet!

Reageer op artikel:
Megamama in 10 stappen
Sluiten