Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Menstruatie: wanneer weer op gang?

Heerlijk! Negen maanden lang heb je geen tampons of maandverband nodig gehad. Maar na je bevalling komt je menstruatiecyclus weer op gang. Wanneer en hoe kun je je eerste menstruatie verwachten?

Je eerste menstruatie na je bevalling geeft aan dat de normale cyclus weer op gang komt. Het kan wel even duren voordat je ongesteld wordt, omdat het af hangt van het geven van borstvoeding en hormonen. Geef je borstvoeding? Dan heb je je menstruatie ongeveer tussen de 8e en 16e week. Als je geen borstvoeding geeft, komt dat moment eerder. Meestal zes tot acht weken na je bevalling.

Anders dan voor je zwangerschap

Ook is je eerste menstruatie anders dan normaal. Je zult na je bevalling namelijk meer bloed verliezen dan bij een gewone ongesteldheid. Ook zal het bloedverlies langer duren. En het kan zijn dat je cyclus niet zo regelmatig is als voor je zwangerschap. Je cyclus is dan nog niet helemaal hersteld. Je lichaam heeft eenmaal tijd nodig om te herstellen.

Redactietip! Na je bevalling heb je te maken met kraamvloed. Lees hier wat dit inhoudt. 

Borstvoeding tijdens menstruatie

Komt je menstruatie weer op gang terwijl je nog borstvoeding geeft? Dan kun je gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding. Maar het kan wel zijn dat er een lichte smaakverandering aan de borstvoeding plaatsvindt tijdens je menstruatie. Dat komt door hormonale veranderingen in je lichaam. Je baby kan hierdoor onrustig worden en een enkele keer de borst weigeren. Deze reactie kan ook worden veroorzaakt doordat je borsten wat gezwollen zijn en je zelf wat gespannen en geprikkeld bent.

Minder melkvoorraad

Je gezwollen borsten en je geprikkeldheid kunnen leiden tot een verminderde toeschietreflex. Soms merken vrouwen ook dat hun melkvoorraad afneemt tijdens de menstruatie, maar na een paar dagen neemt dat weer toe. Het is zaak dat je voldoende rust, gezond eet en voldoende drinkt. Tijdens de menstruatie kun je ook wat last hebben van extra gevoelige tepels. Je tepels zijn dan extra gevoelig tijdens het aanleggen. Meestal verdwijnt de pijn tijdens het drinken.

Redactietip! Geef je borstvoeding? Let op je voeding! Lees hier onze tips. 

Reageer op artikel:
Menstruatie: wanneer weer op gang?
Sluiten