Redactie
Redactie Peuter 7 jun 2018

Mijn missie: dochter zindelijk krijgen in 4 dagen

Ik zou het heel fijn vinden als mijn dochter (2 jaar, 5 maanden) vóór de komst van onze zoon (maart 2018) zindelijk is. Dus hielden mijn man en ik een lang weekend onze agenda’s vrij voor een ‘zindelijkheidsbootcamp’. En dát ging zo.

Als ik de mensen om mij heen vraag naar mijn minder fijne eigenschappen, dan zeggen ze negen van de tien keer dat ik ongeduldig ben. Als ik iets in mijn hoofd heb, wil ik het NU METEEN gedaan/gekocht/bereikt hebben.  

Checklist

Dus toen ik had bedacht dat het tijd was om mijn dochter (2 jaar, 5 maanden) zindelijk proberen te maken (ze voldeed aan bijna alle punten van deze checklist voor zindelijkheid), leek de ‘cold turkey-methode’ mij wel wat: van de ene op de andere dag de luier uit, onderbroek aan, om de haverklap op de wc /het potje zetten, en feest vieren als er iets uitkomt.

Aan de slag!

Het schijnt dat je kind op die manier in drie dagen zindelijk kan worden. Dus planden manlief en ik een lang weekend (vrijdag tot en met maandag) helemaal niets in en hadden we die vier dagen lang maar één missie: onze dochter zindelijk krijgen. Ik kocht een Woezel & Pip-beloningskalender, een stapel onderbroekjes en een wc-verkleiner en ging vrijdag vol goede moed met Bente (die het gelukkig allemaal superinteressant vond) aan de slag.  

Hoogte- en dieptepunten…

Ik zal jullie niet vermoeien met een verslag van dag tot dag, maar het was een weekend vol hoogte- en dieptepunten. Want wat waren we trots toen het haar die paar keer lukte (je had haar gezichtje moeten zien glimmen toen papa en mama en dansje voor haar deden nadat ze in de wc had geplast), maar wat waren we ook gefrustreerd toen ze na 20 minuten op de wc liedjes zingen en boekjes lezen besloot (voor de zoveelste keer) alsnog op de grond te plassen.

Rustig aan

Om een lang verhaal kort te maken: onze dochter is niet zindelijk geworden in vier dagen. Maar we hebben wél vooruitgang geboekt. Op vrijdagochtend plaste Bente op de grond en zei ze: ‘Kijk mama, water!’ (met andere woorden: ze snapte er niks van en vond het ook helemaal niet vies of erg). Op maandagavond begreep ze heel goed wat plassen en poepen was, en dat ze dát dus op de wc moest doen. Maar na vier dagen plaste en poepte ze vaker in haar broek dan op de wc. Dus besloten we het de komende dagen (dinsdag, woensdag en donderdag gaat onze dochter altijd naar haar oma’s en de crèche) even te laten rusten en het het volgende weekend weer vol goede moed op te pakken.

Geduld, geduld en nog eens geduld

Maar dan wel iets minder rigoureus. Als we thuis zijn doen we de luier uit en zal ik af en toe vragen of ze moet plassen/poepen. Maar we gaan er niet meer voor thuis blijven en doen het stap voor stap. En als het toch haar tijd nog niet blijkt, stellen we het nog even uit. Zoals mijn schoonmoeder zei: ‘Het komt vanzelf’. En tot die tijd moet ik geduld hebben.

Reageer op artikel:
Mijn missie: dochter zindelijk krijgen in 4 dagen
Sluiten