Redactie
Redactie Algemeen 20 februari 2020

Zo word jij een milieuvriendelijke mama

De kleding groeien ze binnen de kortste keren uit. En van alle spullen die je hebt gekocht of gekregen, gebruik je misschien de helft. Op wekelijkse basis verdwijnen er tientallen billendoekjes en luiers in de prullenbak. Nee, heel milieuvriendelijk is een baby krijgen niet. Maar er dan maar mee stoppen is natuurlijk ook geen optie. Zo pak je het verantwoord aan. 

Luiers

Soms heb je ze nog niet eens goed en wel verschoond of kun je alweer een nieuwe luier uit de kast pakken. Vuilniszakken vol verdwijnen in de container. In Nederland wordt er volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal jaarlijks zo’n 140 miljoen kilo aan luierafval geproduceerd. Ervan uitgaande dat er ongeveer 550.000 kindjes zijn die luiers dragen, komt dat op 260 kilo per kind, per jaar of 22 kilo per kind, per maand! 

Hoewel er tegenwoordig van alles aan wordt gedaan om wegwerpluiers milieuvriendelijk te maken, blijven ze schadelijker voor het milieu dan wasbare luiers. Nu niet meteen schrikken, want wasbare luiers anno 2020 zijn meer dan een katoenen doek en wat veiligheidsspelden. Je hebt ze in allerlei lekkere stofjes en leuke printjes. En omdat je bij het verschonen alleen het inlegvelletje weggooit en de rest gewoon in de wasmachine kan, produceer je een hoop minder afval dan je zou doen met wegwerpluiers. 

Een handige tip nu we het toch over babybilletjes hebben: als je de billendoekjes doormidden knipt, doe je veel langer met een verpakking! 

Spullen

De baby-uitzet… Wiegjes, commodes, badjes, boxen, speelkleden en stapels babykleertjes: alles is schattig en stiekem willen we alles hebben. Soms zijn ze het al ontgroeid voor je het hebt kunnen gebruiken. Hartstikke zonde! In plaats daarvan zou je eens kunnen kijken naar meegroei-meubels. Dan ben je voor de komende jaren onder de pannen. 

Of kijk eens op een site als Marktplaats. Likje verf en dat wiegje is weer als nieuw! Op internet zijn trouwens ook hartstikke leuke – soms maar een paar keer gedragen – babykleertjes te koop. En misschien nog wel leuker (en heel milieuvriendelijk): houd een kledingruil met andere moeders! 

Speelgoed

Loop een willekeurige speelgoedwinkel in en je wordt platgegooid met poppen in alle maten en kleuren. Er zijn bouwblokken in twintig vormen en speelgoedauto’s met tig verschillende sirenes. Hartstikke leuk allemaal. Maar met met hoeveel van het speelgoed dat je kleine heeft, wordt ook daadwerkelijk intensief gespeeld? Waarschijnlijk zijn er een paar favorieten en ligt de rest onaangetast onderin de kast. 

Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. Probeer de hoeveelheid speelgoed daarom te beperken. Als je bij het speelgoed dat je wél koopt, gaat voor bijvoorbeeld hout in plaats van plastic, dan ben je helemaal milieuvriendelijk bezig! Deel jouw visie vooral met je omgeving. Ander word je tijdens de verjaardag van je kleine alsnog overspoeld met een lading speelgoed dat je eigenlijk niet in huis wilde halen… 

Test jezelf!

Soms is het goed om even stil te staan bij jouw aandeel ergens in. Energiemaatschappij ENGIE maakt dat mogelijk. Geen moeilijk gereken, maar gewoon een superleuke tool die berekent hoe milieuvriendelijk jij bent. De zelftest schotelt je daarnaast een aantal challenges voor die jou helpen je CO2-uitstoot naar beneden te brengen! 

Aan de hand van de door jou gekozen challenges wordt er een persoonlijk klimaatakkoord uitgedraaid. Je zou het misschien niet denken, maar een wasje minder draaien, de thermostaat één graad lager zetten of minder kliekjes weggooien, maakt al een aanzienlijk verschil. De test vul je in door op de knop hieronder te klikken. Waarop ga jij besparen?

Knop ENGIE

In samenwerking met ENGIE

Reageer op artikel:
Zo word jij een milieuvriendelijke mama
Sluiten