Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Baby 8 okt 2019

Zo houd je het minimalistisch in huis met een baby

Ben je zwanger en wil je ruimte maken voor jouw aanstaande baby? Vergeet de traditionele uitzetlijst en kijk kritisch naar wat je echt nodig hebt. Want hoewel je best wat in huis moet hebben, heb je echt niet alles nodig. Minimalisme met een baby is zo’n gek idee nog niet.

De voordelen? Minder om op te ruimen, meer ruimte in je huis en meer rust in je hoofd. Alle gekheid tot een minimum beperken kan zo z’n voordelen hebben.

Periode één: de eerste maanden

De eerste drie maanden kun je ervan uit gaan dat een baby weinig nodig heeft. Met wat (spuug)doeken, een aankleedkussen, een thermometer, luiers en billendoekjes, wat kleding, een zacht bed en warmte, liefde en bescherming van de ouders, kom je al een heel eind. Leuke kledingstukken, knuffels en speelgoed is nog niet nodig. Als je toch wat uitdaging zoekt voor je kindje kun je een willekeurig item uit de keuken pakken. Dat is vaak toch het leukste speelgoed.

De tweede periode: rollen en spelen

Zodra je ziet dat je kindje bekend is geworden met zijn omgeving en op zoek gaat naar uitdaging, kun je speelgoed aanschaffen. Maar ook nu nog kan een kind vaak helemaal blij worden van een flesje met rijst, een houten lepel, of andere interessante dingen uit de keukenkastjes. Nu de eerste periode voorbij is, is jouw kind ook uit de eerste babykleertjes gegroeid en kun je nieuwe items aanschaffen. Schoenen zijn nog steeds overbodig.

Een eigen kamer is niet per se nodig

Hoewel het heel leuk is om de babykamer in te richten, is een eigen kamer tijdens het eerste jaar niet per se nodig. Onderzoek laat zelfs zien dat ouders die hun kind in hun slaapkamer erbij nemen, vaker en sneller reageren op de geluiden van de baby. Deze manier van slapen wordt rooming-in genoemd. Ouders zijn hierdoor beter in staat om te reageren en hulp te bieden als dat nodig is. Stichting Wiegendood Nederland en Consument en Veiligheid Nederland bevelen rooming-in de eerste 6 maanden zelfs aan. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt rooming-in aan tot een jaar.

Eigen bed of co-sleeping?

Als je jouw baby in een eigen bedje wilt laten slapen, heb je natuurlijk een wiegje of ledikant nodig, en beddengoed. Als je wilt samen slapen met je baby heb je enkel een veilige slaapomgeving nodig. Bestudeer goed de veiligheidsvoorschriften voor het samen slapen.

Deze verzorgingsproducten kun je overslaan

De meeste verzorgingsproducten zijn overbodig. Een baby heeft geen shampoo nodig en het huidje van de baby is zelfs zo kwetsbaar dat het beste alleen water kunt gebruiken voor het water. Wil je toch iets toevoegen aan het water? Denk dan aan kokosolie of havermout in een sok. Beide opties zijn zacht voor de huid. Bij luieruitslag is een beschermende crème aan te raden.

Een kinderwagen, is het echt handig?

Bij een baby denken de meeste mensen meteen aan een kinderwagen. Maar is een kinderwagen wel nodig? Sommige ouders wonen op een plek waar het helemaal niet handig is om een kinderwagen te hebben. Anderen ouders geven de voorkeur aan een draagdoek. Een kinderwagen is dus niet altijd een must have. Kijk of je een kinderwagen of draagdoek kunt uitproberen voordat je het koopt.

Twijfelen? Leen of huur het

Twijfel je of je iets gaat gebruiken? Kijk of je het tijdelijk kunt lenen of huren. Als je het echt veel gebruikt kun je het altijd nog aanschaffen. Wat voor de een werkt, werkt namelijk niet altijd voor de ander. Het verzorgen en opvoeden van een baby is heel persoonlijk. Er is dan ook geen standaard uitzetlijst voor iedereen. Kijk goed naar je eigen situatie, en maak op basis daarvan een minimale uitzetlijst.

Lees ook: 7 tips om de babykamer zo fijn mogelijk in te richten voor je baby

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zo houd je het minimalistisch in huis met een baby
Sluiten