Minister Schippers: “Alle baby’s van 14 maanden inenten tegen meningokokken”

Redactie 7 jun 2018 Baby

Alle baby's van 14 maanden worden in de loop van volgend jaar ingeënt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Op advies van een deskundigenraad heeft minister Edith Schippers dit besluit genomen. 

Het aantal infecties is namelijk forst gestegen de afgelopen jaren. Van vier infecties per jaar in de jaren voor 2015 tot vijftig per jaar in 2016 en 47 besmettingen tot 1 augustus dit jaar.

Combinatievaccin

Baby's van veertien maanden worden nu al ingeënt tegen een ander type van de bacterie, maar dat wordt vervangen door een middel dat ook tegen de W-variant beschermt. Met de keuze voor een combinatievaccin wil de minister de toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen. Ook brugklasleerlingen worden vanaf volgend jaar opgeroepen om zich te laten inenten tegen meningokokken W.

Gevaarlijke infectie

De meningokokkenbacterie zit bij veel mensen in de neus- en keelholte, zonder dat zij er ziek van worden. De bacterie is echter heel gevaarlijk wanneer deze in de bloedbaan of het zenuwstelsel terecht komt. Dit kan namelijk hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging tot gevolg hebben. Vooral baby's, tieners en ouderen zijn kwetsbaar voor een infectie met ernstige gevolgen. 

Snel handelen

De voorbereidingen voor aankoop van het middel zijn al in gang gezet, omdat het combinatievaccin dat Schippers wil inzetten niet ruim op voorraad is. Ze wacht verder advies dan ook niet af, schrijft ze aan de Tweede Kamer. De komende periode wordt dan ook gebruikt om de invoering van het vaccin samen met Jeugdgezondheidsorganisaties te organiseren en om de communicatie met ouders voor te bereiden. De wijziging zal vanaf het eind van het eerste kwartaal 2018 worden ingevoerd.

Bron: Rijksoverheid

Reageer op artikel:
Minister Schippers: “Alle baby’s van 14 maanden inenten tegen meningokokken”
Sluiten