Merel Schut
Merel Schut Baby 17 dec 2019

Geen chocopasta voor je baby maar dit is wel gezond broodbeleg

Check jij verpakkingen weleens om te zien of producten geschikt zijn voor je baby? Laat je niet misleiden door pakkende slogans of marketingtermen. Dit jaar is chocopasta, die speciaal voor baby’s van acht maanden zou zijn, bijvoorbeeld uitgeroepen tot meest misleidende product. We zochten uit wat wel gezond broodbeleg is voor je baby.

Van moedermelk naar chocopasta

Chocopasta voor baby’s van acht maanden, gemaakt door De Kleine Keuken, is verkozen tot meest misleidende product van 2019. Daarom krijgt de chocopasta het Gouden Windei van voedselwaakhond Foodwatch. De weinig flatterende prijs komt voort uit een publieksverkiezing.

Hoewel de chocopasta volgens het etiket goed voor de kleine zou zijn, is de stap van moedermelk naar chocopasta voor zulke kleine kindjes geen goed idee volgens Foodwatch. Er zit namelijk bijna zeventig procent suiker in dit broodbeleg. De claim ‘vanaf acht maanden’ zet ouders daarom op het verkeerde been.

Foodwatch

Speciaal voor baby’s?

Het Voedingscentrum laat weten dat er in supermarkten steeds meer producten ‘speciaal voor baby’s’ te koop zijn. Toch past dit niet in het voedingspatroon van baby’s en raadt Het Voedingscentrum ouders af om dit te kopen. Voeding voor baby’s moet vitaminen, mineralen en eiwitten bevatten. Kleine kindjes hebben voornamelijk groente, fruit en ander gezond eten nodig.

Hoogleraar Jaap Seidell zegt bij Foodwatch: ”Wat je je baby leert in de eerste duizend dagen, zo eet je kind op achtjarige leeftijd nog steeds.” Ouders zouden hier meer voorlichting over moeten krijgen en de voedselindustrie helpt ook niet bij een gezond eetpatroon.

Andere misleidende producten

Na de chocopasta van De Kleine Keuken werd op meer misleidende producten gestemd. Andere producten die in de windei-verkiezing van Foodwatch slecht naar voren kwamen zijn:

  • De seizoensgroente van Albert Heijn, zoals asperges uit Pery en sperzieboontjes uit Egypte
  • Geitenkaasspread van Albert Heijn die vooral kaas van koeien bevat
  • Het Cano Water van Ekoplaza zou een greenwashing doen met water uit Oostenrijk in blik
  • De Lipton Matcha met maar 0,007 procent matcha
  • De Kelloggs Coco pops reep met veel gezonde claims terwijl het niet gezond is
  • Bongo pindakaas met nog maar de helft pinda’s en verder veel suiker en (palm)vet/olie
  • Damhert woudvruchten waarbij aan het pure fruit fruitsuiker toegevoegd is

Wat is wel gezond broodbeleg voor je baby?

Oké, geen chocopasta voor je baby dus. Maar wat is dan wel gezond broodbeleg voor je kleintje? Het Voedingscentrum vertelt op haar website dat het voor een baby in de eerste hapjes-fase niet per se nodig is om het brood te beleggen. Alleen een beetje boter op de boterham is genoeg.

Uit de Schijf van Vijf is pindakaas of notenpasta als beleg heel goed zegt Het Voedingscentrum, net als een eitje, hüttenkäse en light zuivelspread. Vis als broodbeleg is ook goed voor je kleintje. Maar denk ook aan groente of fruit als gezond broodbeleg: komkommer, tomaat, een banaantje of appel. Liever geen kaas voor kleine kindjes.

Lees ook:

10 tips zo eet je kind beter

5 tips: zo eet je peuter wél gezond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen chocopasta voor je baby maar dit is wel gezond broodbeleg
Sluiten