Redactie
Redactie Mama 10 mrt 2020

4 fouten volgens nieuwe moeders, die volgens ervaren moeders helemaal niet fout zijn

Als nieuwbakken moeder komt er een hoop op je af. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar helemaal wanneer de kleine er is, is het moederschap soms een enorme strijd. Kleine disclaimer: je bent niet de enige. Laat dat je geruststellen. En van de fouten van een ander kun je leren.

Wat zijn de valkuilen voor een nieuwe moeder?

Al moeten we dat woord, ‘fouten’, even doorstrepen want je doet echt niets fout. Ook niet als je baby blijft huilen, je amper toekomt aan het huishouden of elke van de moeheid elke ochtend wel kan huilen. Dat gebeurt iedere moeder. Voor al deze dingen is namelijk ook een oplossing en dat zit hem eigenlijk al in de preventie. Als je bewust wordt van welke valkuilen op de loer liggen, kun je er gelijk wat mee doen als dit dreigt te gebeuren.

Niet slapen wanneer de baby slaapt

Wanneer je baby slaapt is het heel verleidelijk om de tijd optimaal te benutten voor andere dingen dan zelf wat uurtje slaap meepakken. Je hebt namelijk eindelijk je handen vrij en die kun je goed gebruiken om die berg was weg te werken, schoon te maken, de ene vriendin terugbellen en ga zo maar door. Het is een veelgemaakte keuze, want slapen kun je immers ook ‘s nachts? Hoeveel mensen het ook adviseren, slapen wanneer de baby slaapt komt er dan ook niet van. Toch zal je er behoorlijk van profiteren als je tijdens die hazenslaapjes van de kleine zelf ook wat rust pakt. Natuurlijk, een opgeruimd huis is fijn, maar is het niet veel fijner dat jijzelf lekkerder in je vel zit omdat je uitgerust bent? Zelfs als je niet kan slapen, is alleen al rusten wanneer de baby slaapt voldoende om je lijf en hoofd even leeg te maken. Als je dit doet kun je de zware momenten op een dag veel beter handelen, omdat je batterij goed opgeladen is.

Niet om hulp vragen

Even terugkomend op dat huishouden. Veel nieuwe moeders voelen de druk om alles goed te doen. Maar je hebt nu eenmaal niet alles onder controle. Een baby voeden en verzorgen kost gewoon veel tijd en energie. Logisch dat je niet aan al die andere taken op je to do-lijstje toekomt. Toch vragen niet veel nieuwe moeders om hulp. Een valkuil waar je alleen maar jezelf mee hebt, want niemand die jou een slechte moeder vindt als niet alles je tegelijkertijd lukt. Sterker nog, vriendinnen. buren en familie zullen je maar al te graag willen helpen. Probeer dan ook om deze hulp te vragen, wanneer er bij jou wat druk van de ketel moet. Jij en de baby worden er echt niet slechter van, het geeft jullie juist ruimte om meer van elkaar en deze tijd te genieten.

Niet voor jezelf opkomen

Jij weet als moeder als geen ander wat je baby nodig heeft en wanneer hij of zij dat nodig heeft. Als je baby aan het huilen is en jij voelt dat je haar moet oppakken, doe dat dan. Krijg je bijvoorbeeld goedbedoeld advies van je (schoon)moeder of vreemden, kom dan voor jezelf op als jij het daar niet mee eens bent en het anders doet.Wees niet bang om je eigen pad te volgen en voor jouw opvoeding op te komen.

Niet vertrouwen op je moederlijke instinct

Al eeuwenlang zetten vrouwen kinderen op de wereld en elke moeder pakt het anders aan. Zoals we al eerder hierboven zeiden, je kan bijna geen ‘fouten’ maken. Het voelt misschien onwennig, maar ook jij hebt een moederlijk instinct dat je precies vertelt wat je moet doen.

Geloof in jezelf

Ook al doet een (ervaren) andere moeder het totaal anders en voel jij je daardoor een slechte moeder, bedenk dan dat haar manier van opvoeden, niet jouw manier hoeft te zijn. Negeer je intuïtie niet en volg geen tips op van andere moeders als je aanvoelt dat het niks voor jou is. En voel je daarover al helemaal niet schuldig. Ook al ben je misschien een ‘nieuwe’ moeder, je weet echt wel hoe je er één moet zijn. Dat gaat vanzelf.

Meer lezen?

Deze moeder pleit; “Het is niet per se goed als je baby het volgens ‘het boekje’ doet
Heb jij de #babymommachallenge al gedaan?
18 dingen die je niet wist over baby’s

Reageer op artikel:
4 fouten volgens nieuwe moeders, die volgens ervaren moeders helemaal niet fout zijn
Sluiten