Redactie
Redactie Mama mei 7, 2020

Dit wil je weten als je moeder (wordt) én introvert bent

Als introverte vrouw kan het een hele omslag zijn als er een kindje in je leven komt. Vaak meer, of op een andere manier, dan bij een extraverte vrouw. De tijd die je zo graag alleen doorbracht bijvoorbeeld, is er niet meer. De stilte om je heen ook niet. Daarbij is er iemand in je leven gekomen die jou 24/7 nodig heeft. Of dat nu is om verzorgd te worden om of mee te spelen. En dat kan als introvert soms heel benauwend zijn.

Dat heeft helemaal niets te maken met de hoeveelheid liefde die je voor je kind hebt, maar alles met je eigen persoonlijkheid. Weet daarom wat je moet weten als je moeder (wordt) én introvert bent.

Voel je niet schuldig en accepteer jezelf

Misschien voel jij je anders dan andere (extraverte) moeders, omdat je niet de hele dag wilt spelen met je kinderen. Omdat je blij bent als ze even slapen of naar de opvang gaan. Of dat je even rust aan je hoofd wilt en je vraagt of ze even stil kunnen zijn. Dat hoeft niet!

Voel je hier nooit schuldig over en accepteer je introverte zelf zoals je bent. Dit hoort gewoon bij je persoonlijkheid en als introvert heb je af en toe stilte en rust nodig, tijd om even op te laden en dan kan je weer verder. En wie zegt dat het slecht is om je kind even zelf te laten spelen of om te vragen even stil te zijn?

Pas je dagritme aan

Een baby in je leven kan best een omslag zijn, helemaal als je het gewend was om tijd voor jezelf te nemen wanneer jij dat wilde. Dat kan niet meer, een baby heeft je nou eenmaal dag en nacht nodig. Maar je kan wel, zodra de baby dit ook toelaat, een dagritme instellen met duidelijke tijdsblokken. Opstaan op een vaste tijd, slaapjes op vaste tijden voor zover mogelijk, samen spelen, even alleen spelen en als je oudere kinderen hebt: stiltetijd. Op die manier weet je zelf waar je aan toe bent en heb je tussendoor even tijd om weer op te laden.

Zorg voor tijd voor jezelf

Zoals hiervoor al aangegeven: plan tijd in om te spelen met je kinderen, maar geef ze ook de ruimte om alleen te (leren) spelen. Dat die ruimte vooral voor jezelf is, maakt helemaal niets uit. Het is namelijk echt niet slecht voor kinderen om even op zichzelf aangewezen te zijn voor een bepaalde tijd (onder jouw toezicht, dat wel natuurlijk). Op die manier leren kinderen ook dat het fijn kan zijn om even een momentje voor jezelf te hebben.

Het kan hierbij heel fijn zijn om daarvoor een plekje in huis in te richten: bijvoorbeeld een groot kussen op de grond met wat boekjes erbij. Of een eigen tafeltje waar ze kunnen kleuren. Neem ook even de tijd om op te laten als je kind een middagdutje doet.

En als het even te veel wordt kan je altijd nog naar buiten: kunnen de kinderen lekker rennen of in de wagen zitten en jij geniet in stilte van de frisse lucht en natuur. Een heerlijk oplaadmoment!

Pak een momentje met je kids

Plan, net zoals dat je momenten pakt voor jezelf, ook tijd in met je kinderen. Dit is belangrijk voor jou als introvert, omdat het jezelf ook energie kan geven. Even rustig samen een boek lezen bijvoorbeeld, of samen knutselen of bouwen met Lego. Zo compenseer je de ‘alleen-tijd’ momenten en besteed je zowel tijd aan jezelf als je kinderen. Vind je eigen weg hierin, maar zorg er altijd voor dat je niet ‘leeggezogen’ wordt.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Nina Pierson heeft ook een handig en mooi boek geschreven over hoe je als moeder jezelf centraal kunt blijven zetten; Mama’en.

Lees ook:

Mama Finds her Way

Reageer op artikel:
Dit wil je weten als je moeder (wordt) én introvert bent
Sluiten