Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf | LinkedIn Baby 22 augustus 2020

Moedermelk bewaren: 7 x antwoorden op de meest prangende vragen

Dat borstvoeding geven behoorlijk wat tijd kost, weten veel vrouwen. Al helemaal wanneer je – naast een drukke kantoorbaan – de melk zo nu en dan moet kolven voor momenten dat je niet bij je kleintje bent. Maar wat is nou de beste manier om moedermelk te bewaren? En hoe vries je het veilig in?

In dit artikel geven we antwoord op de meest prangende vragen over moedermelk.

Moedermelk bewaren

1. Waar moet ik moedermelk in bewaren?

Wanneer je je moedermelk wil bewaren in de koelkast of vriezer, is het belangrijk om een flesje of zakje te gebruiken dat speciaal ontworpen is voor het bewaren van melk. Waarom? Omdat de flesjes en zakjes van bepaald materiaal zijn gemaakt dat op geen enkele manier schadelijk kan zijn voor je kleintje. Ook zijn ze vaak bestand tegen de kou van de koelkast.

Daarnaast is het goed om de flesjes of zakjes te voorzien van de datum waarop je het hebt afgekolfd. Op die manier kun je een systeem voor jezelf maken waarin je de oudste melk als eerste aan je baby geeft.

2. Hoe vries ik moedermelk veilig in?

Het is goed om de melk na het afkolven gelijk in de vriezer te leggen. Ook wanneer je op werk of ergens anders dan thuis kolft, is het goed om het gelijk te koelen. Daarmee voorkom je dat de moedermelk bederft. Daarnaast is het goed om de melk in de lades van de vriezer te leggen en niet in de deur. Zo zorg je ervoor dat de temperatuur constant blijft.

3. Hoe kan ik de moedermelk veilig laten ontdooien?

Het is raadzaam om moedermelk voor het slapengaan uit de vriezer te halen zodat het rustig kan ontdooien en de volgende dag gebruikt kan worden. Mocht je het snel nodig hebben, dan kun je de zakjes of flesjes het beste onder de warme kraan houden. Het is goed om te weten dat – wanneer je de melk eenmaal uit de vriezer hebt gehaald – het binnen 24 uur gebruikt moet worden en niet opnieuw in de vriezer kan.

4. Wanneer de moedermelk op kamertemperatuur is, hoe lang kan het dan nog gebruikt worden?

Moedermelk mag niet langer dan vier uur op kamertemperatuur staan.

5. Hoe lang kan de moedermelk in de vriezer blijven?

Er wordt door artsen aanbevolen om moedermelk niet langer dan zes maanden te bewaren in de vriezer.

6. Hoe kan het dat de opgeslagen moedermelk er een beetje vies uitziet?

In tegenstelling tot koemelk die we in de supermarkt kopen, is moedermelk niet gehomogeniseerd. Daardoor zal het vet bij koemelk niet naar boven drijven, wat dus wel gebeurt bij moedermelk. Dat is overigens volkomen normaal en veilig. Het is wel goed om de moedermelk even door te roeren, zodat de vetten worden verdeeld over de melk

7. Hoe weet ik of de moedermelk bedorven is?

Als je de richtlijnen voor het bewaren van de moedermelk volgt, is de kans nihil dat de moedermelk bederft. Toch kan het gebeuren. Mocht je het idee hebben dat het bedorven is, gooi de melk dan vooral meteen weg. Een manier om te weten of melk bedroven is, is door eraan te ruiken. Vaak stinkt het enorm.

Meer lezen?

Motherly

Reageer op artikel:
Moedermelk bewaren: 7 x antwoorden op de meest prangende vragen
Sluiten