Sherita Jager
Sherita Jager Borstvoeding 18 apr 2019

Is moedermelk het nieuwe superfood voor volwassenen?

De wonderen van moedermelk voor baby’s zijn bekend, maar onderzoekers zijn nu bezig met het bestuderen van gezondheidseffecten van moedermelk voor volwassenen.

Gezondheidsvoordelen van moedermelk

Hoewel het verkopen van moedermelk illegaal is, is er een heuse handel in. Bodybuilders claimen dat moedermelk helpt bij de spierontwikkeling. Ook worden er zeepjes met moedermelk verkocht, voor een zachte huid. Maar zo gek lijkt deze business toch niet. Er valt zelfs nog veel meer te halen uit moedermelk, blijkt. Onderzoekers aan de UC San Diego School of Medicine zijn bezig met het bestuderen van de gezondheidsvoordelen van moedermelk op volwassenen.

Powerfood tegen ziektes

Moedermelk zit vol met complexe suikers die het immuunsysteem van baby’s helpen opbouwen. Onderzoekers geloven dat die verbindingen volwassenen met de ziekte van Crohn, artritis kunnen helpen en op een dag de sleutel kunnen zijn tot preventie. Bij UC San Diego Health Sciences werken onderzoekers aan het isoleren van kleine hoeveelheden van een bepaalde klasse koolhydraten (HMO’s) in moedermelk, om hier vervolgens verder onderzoek naar te doen.

Benieuwd wat je allemaal met moedermelk kunt doen? Wij zetten 6 tips voor je op een rij. 

De koolhydraten omzetten naar pilletjes

Dr. Sara Moukarzel, een onderzoeker op het gebied van voeding en onderwijs aan de UC San Diego School of Medicine zegt dat de moleculen zullen worden gebruikt om immuunaandoeningen, virale en bacteriële pathogenen en chronische ontstekingen bij dieren en in cellen te bestrijden. De bedoeling is om deze koolhydraten na te maken in het lab, in poedervorm, waardoor ze gemakkelijk als pil of drankje kunnen worden ingenomen. Het is nu onderzoeken welke van deze koolhydraten geschikt zijn voor welke ziektes.

Binnen 5 jaar beschikbaar

Hoofdonderzoeker Moukarzel gelooft dat de HMO’s die positief uit de test komen, binnen ongeveer 5 jaar beschikbaar zouden zijn. Enkele van de aandoeningen die ze kunnen behandelen zijn obesitas, de ziekte van Crohn, hart- en vaatziekten en zelfs uitbraken van bacteriële infecties zoals norovirus.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is moedermelk het nieuwe superfood voor volwassenen?
Sluiten