Redactie
Redactie Mama 22 mei 2019

15 moeders over wat ze anders deden tijdens de opvoeding van hun tweede kindje

Als je tweede eenmaal geboren is zijn er wel honderd dingen waarvan je denkt hád ik anders kunnen doen bij de eerste. Dat is helemaal niet erg want je groeit vanzelf in je moederrol. Deze vijftien moeders vertellen wat ze anders deden bij de opvoeding van hun tweede kindje.

Van grappig tot serieuze zaken, dit pakten moeders heel anders aan bij de komst van hun tweede kindje.

1. Lindsey

“Bij mijn tweede kindje was ik stukken minder apathisch met het eten. Bij de eerste zorgde ik er altijd voor dat het eten perfect gepureerd was en dat ze geen zoetigheden of zout binnenkreeg. Bij de tweede heb ik dat laten varen en veel meer op mijn gevoel eten gegeven.”

2. Rebecca

“Bij mijn eerste kindje wilde ik echt alle mogelijke gadgets hebben die er op de markt waren. Van de nieuwste kinderwagen tot de hipste babyfoons van dat moment. Toen ik mijn tweede kreeg realiseerde ik me pas wat een enorme geldverspilling dat was en hoeveel ruimte die spullen wel niet innamen. Daar ben ik toen meteen mee gestopt.”

3. Jessica

“Na de geboorte van mijn eerste kindje was ik heel erg bang om hem aan te kleden, vast te houden en te dragen omdat hij zo kwetsbaar was. Bij de tweede heb ik die angst meteen laten varen en was ik een pro in al deze handelingen zonder bang te zijn dat de baby daarbij iets zou breken.”

4. Amanda

“Met mijn eerste kindje verliet ik het huis amper. Ik was dan altijd nerveus en vond het vooral heel vermoeiend om alleen met de baby op pad te gaan en geen hulp te hebben. Bij de tweede heb ik dat heel anders aangepakt.”

5. Laura

“Ik heb bij mijn tweede kindje geleerd om om hulp te vragen. Voorheen was ik de moeder die altijd thuis bleef en de dingen zelf deed. Ik vroeg niemand om hulp en mijn hele leven stond in het teken van mijn kleintje. Tijdens de tweede heb ik dat losgelaten, dat resulteerde er wel in dat de vaat zich torenhoog opstapelde en er overal luiers rondslingerde. Op dat moment heb ik geleerd wél om hulp te vragen.”

6. Liz

“Eerste kind: ‘SSSSSST DE BABY SLAAPT!’ ‘Zorg ervoor dat alles schoon blijft anders wordt de baby ziek.’
Tweede kind: *overal geluid*, bacteriën zijn goed voor zijn immuunsysteem.”

7. Lyndsey

“We gebruikten bij de tweede de baby-led weaning methode. Puur omdat ik te lui was om hem met de lepel te voeden terwijl ik zelf ook wilde eten.”

8. Wendy

“Bij de tweede wist ik wat het geslacht van de baby ging worden, ik plande de keizersnede in en daardoor kon ik de laatste momenten als gezin van drie nog volop genieten voordat we de vierde zouden verwelkomen.”

9. Lisa

“Eerste baby: ik had geen idee wat ik deed en flipte volledig uit als ik dacht iets verkeerd te hebben gedaan. Ik was echt heel bang om dingen fout te doen.
Tweede baby: mijn supermoeder instinct liet me niet in de steek en ik wist precies wat ik moest doen en wist ook zeker dat ik het niet fout kon doen. Er is namelijk geen goed of fout.”

10. Kimberley

“Toen ik zwanger was van de eerste kocht ik álle dingen uit de babywinkel. Bij mijn tweede zei ik na 34 weken zwangerschap tegen mijn partner ‘Hé, misschien wordt het tijd om eens wat luiers in te kopen en wat kleding.’ Verder gebruikte ik gewoon alles wat ik nog had staan van de eerste.”

11. Heiddi

“Bij de eerste hield ik me strak aan het slaapschema en ik was daar totaal niet flexibel in. Bij de tweede heb ik dat compleet laten varen.”

12. Cristy

“Ik had bij de komst van mijn tweede kindje veel realistischere verwachtingen. Ik maakte geen geboorteplan omdat ik wist dat dat toch niet per se zin heeft en de geboorte heel anders kan lopen dan gepland. Ik had zelfs mijn tas niet gepakt voor het ziekenhuis toen ze eindelijk kwam.”

13. Beth

“Bij mijn eerste kindje heb ik een babyalbum gemaakt. Bij de tweede liet ik hem later foto’s zien op de laptop die ooit zijn babyalbum in zouden gaan haha.”

14. Jessey

“Eerste baby: ik hield alles bij in een app over zijn groeigedrag in mijn buik. Ik wist precies hoeveel weken en dagen ik zwanger was.
Tweede baby: ik hield niks meer bij in de app, had geen flauw idee in welke fase ik was. Het kon net zo goed 36 als 37 weken zijn. Ik wist op een gegeven moment gewoon dat mijn buik zo dik was dat hij eruit moest.”

15. Marissa

“Er zat enorm veel verschil tussen hoe ik omging met de geboorte van ons eerste en daarna ons tweede kindje. Ten eerste gooide ik alle boeken weg die me vertelden hoe ik alles moest doen. Terwijl ik tijdens de geboorte van onze eerste baby verzot was op deze boeken. Na de geboorte van ons tweede kindje voelde ik veel meer de natuurlijke flow waarop alles ging. En achteraf gezien heb ik daar veel meer van genoten dan de eerste keer.”

Reageer op artikel:
15 moeders over wat ze anders deden tijdens de opvoeding van hun tweede kindje
Sluiten