Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger worden 8 jan 2020

Moeders voor moeders als je zwanger bent; hoe werkt het precies?

Hoera, je bent zwanger! Misschien is het heel snel gelukt, of wellicht heb je er langer over gedaan. Maar nu je eenmaal zwanger bent, kan je ook andere wensmoeders helpen. Hoe? Door mee te doen aan Moeders voor Moeders!

Wat is Moeders voor Moeders precies? Wanneer en wie kunnen er aan meedoen, en wie help je er precies mee? Je leest alle belangrijke informatie in dit artikel.

Wat is Moeders voor Moeders?

Het is een organisatie die landelijk actief is. Het maakt deel uit van het farmaceutische bedrijf Aspen Oss B.V. en het uiteindelijke doel van de organisatie is, om zoveel mogelijk vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen alsnog te kunnen helpen met zwanger worden. Deze organisatie bestaat al sinds 1931!

Hoe het precies werkt? Daar zijn zwangere vrouwen voor nodig! In hun urine zit het belangrijke zwangerschapshormoon HCg. In laboratoria wordt dit zwangerschapshormoon uit de urine gehaald. Deze wordt vervolgens gebruikt voor geneesmiddelen of voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Dit begon in 1931 met de creatie van ‘Pregnyl’, een middel op basis van HCg, wat deel uitmaakt van vruchtbaarheidsbehandelingen.

Lees ook: De ovulatie opwekken met Ovitrelle of Pregnyl; zo werkt het

Zwanger, en nu?

Als je er achter bent gekomen dat je zwanger bent, kan je in principe direct deelnemen aan Moeders voor Moeders. De HCg-waarden in je urine zijn het hoogst tussen week 6 en 12. Meedoen kan tot en met week 16.
Als je je hebt aangemeld, zal er een informatrice van Moeders voor Moeders bij je langskomen, om je HCg-waarde in je urine te meten. Je ontvangt goed gereinigde flessen, en bepaalt zelf op welke dag van de week jij je urine opvangt. De flesjes worden diezelfde dag opgehaald. Thuisblijven hoef je hiervoor niet; je spreekt met jouw contactpersoon af waar de flesjes afgehaald kunnen worden, en dit zal zeer discreet worden gedaan.

Lees ook: dit zijn de standaard HCg waarden tijdens de weken van jouw zwangerschap

Deelname voorwaarden

Als je zwanger bent en je wil graag meedoen aan Moeders voor Moeders, zijn er wel een aantal voorwaarden. Je mag je urine niet inleveren als:

 • Je aan Hepatitis lijdt
 • Wanneer je HIV positief bent
 • Wanneer je tussen 1980 en 1996 langer dan 180 dagen in het Verenigd Koninkrijk bent geweest (Engeland, Wales , Noord-Ierland, Schotland, het eiland Man of de Britse Kanaaleilanden) Dit in verband met een heftige uitbraak van de gekkekoeienziekte (BSE) en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD)
 • Als je ooit een bloedtransfusie hebt gehad
 • Als er in jouw familie de ziekte van Creutzfeldt-Jacob voorkomt
 • Wanneer je ooit een behandeling met groeihormonen hebt gehad
 • Als je op dit moment een chronische nierontsteking hebt
 • Wanneer je ooit een hoornvliestransplantatie hebt gehad
 • Als je ooit een hersenvliestransplantatie hebt gehad
 • Als je aan diabetes type 1 of type 2 lijdt
 • Wanneer je overmatig alcohol of intraveneus drugs gebruikt

De manier waarop je zwanger bent geworden; met gebruik van een eicel- of spermadonor, of middels vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI, IVF en ICSI, speelt geen enkele rol. Je kan dan gewoon meedoen, mits de bovenstaande uitzonderingen niet op jou van toepassing zijn.

Ben jij net zwanger en doe jij graag wat terug voor wensmoeders waarbij het krijgen van een kindje nog niet is gelukt? Dan kan je je via de website van Moeders voor Moeders aanmelden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Moeders voor moeders als je zwanger bent; hoe werkt het precies?
Sluiten