Redactie
Redactie Mama 12 jul 2018

Het moederschap gaat niet over rozen….

Moet je huilen omdat er een nieuwe dag aandient terwijl je het lood al in je schoenen hebt staan, heb je het zwaar omdat je voor dag en dauw weer je bed uit moet, zijn de wallen onder je ogen inmiddels veranderd in heuse designer handbags, en knikken je knieën omdat je eigenlijk doodop bent, geef niet op!

Weet dat er altijd een periode komt dat de rust weer terugkeert.

Geen glans 

Het moederschap kan zwaar zijn, het kan een beroep op je doen die zijn weerga niet kent. Je kunt in emotionele stormen terecht komen waarin je jezelf niet herkent en regelrecht verliest. Je relatie kan als een complete teleurstelling ervaren worden omdat het zo anders is dan de verwachting van samen die je had. De dagelijkse sleur en routine van het moederschap kan je soms zo naar de keel vliegen dat je beseft dat er geen glans zit in het smeren van een boterham met pindakaas of het maken van een bananenprakje.

Nieuw wending

Het kan allemaal tegenvallen. Je hebt geen tijd voor jezelf, schiet af en aan in de controle, bent een zeikerd geworden en je telefoon is je grootste vriendin. Welkom isolement! Maar weet je het moederschap heeft één grote plus; je kunt het belangrijkste werk van de hele wereld doen. Je kunt een mens laten ontwikkelen. Je kunt het kleine babymensje naast het stukje ‘nature’ dat het heeft meegekregen vormen tot een prachtig individu vol zelfvertrouwen en eigenwaarde. Jij als ouder hebt alle mogelijkheden om dit prachtige nieuwe mensje op allerlei manieren kennis te laten maken met zichzelf, jou en de wereld. En je kunt die nieuwe wereld stapje voor stapje aan hem voorstellen op een manier die past bij jou en het kind. Zodat het in alle veiligheid en optimale hechting zich kan gaan ontwikkelen. Je staat letterlijk en figuurlijk aan de wieg van een nieuw mens. Dat is toch mooi hè!   

Stap voor stap

Zoals kinderen zich ontwikkelen, ontwikkelt ook een moeder zich langs dezelfde fasen. Leert het kind veiligheid dan biedt een ouder haar manier van veiligheid aan door de omgang met volledige aandacht te beleven. Leert een kind zich te verbinden met de ouder, dan kijkt de ouder terug in de ogen van het kind en voelt de verbondenheid. Leert het kind de grenzen kennen van zijn vermogen, dan leert de ouder met grenzen omgaan door even niet te handelen want het is oké om te ervaren dat het vermogen van het lijfje nog niet past bij de wil.

De kunst van het ouderschap

De kunst van het ouderschap is om veel meer van een afstandje te kunnen kijken wat onze kinderen doen. Hoe ze zich ontwikkelen. Hoe ze omgaan met hun eigen interesses. Hoe ze dwars zijn en dat dat voor hen over hele wezenlijke dingen gaat. Ja, de schoenveter bijvoorbeeld… een kroon op kinderhanden-werk omdat zonder puntje van de tong uit de mond het vast niet gelukt zou zijn. Of wat dacht je van dat rode blokje in de box, al die inspanning om daarnaartoe te kruipen, billen-schuiven of bewegen. In dat moment zie je de grote wil van het kind én het is zich aan het ontvouwen. Hoe belangrijk is het dan om je er niet mee te bemoeien, en juist een stapje terug te doen. En juist in dat stapje vult je hart zich met moedertrots… Jouw kind weet wat hij of zij wil, maar nog veel belangrijker: het vormt een eigen idee hoe dat te realiseren.

Take a deep breath

Dus als je wakker wordt gemaakt midden in de nacht, en je hebt het zwaar…. haal diep adem want er staan grote wonderen te wachten. Het kleine mensje heeft je juist in die momenten nodig om een stevige basis te ontwikkelen. Want bij kinderen rommelt het nou eenmaal voordat ze een grote sprong maken. Geef niet op, je bent goed bezig om een prachtig nieuw mooi mens op de wereld groot te brengen.  

Reageer op artikel:
Het moederschap gaat niet over rozen….
Sluiten