Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Baby 13 mrt 2019

Vanaf welk moment ontwikkelt jouw kindje een persoonlijkheid?

Fantaseerde jij al over je kindje toen je een positieve zwangerschapstest vasthield? Dan ben je vast niet de enige! Het is logisch dat je nadenkt over hoe je baby eruit zal zien en hoe je kleintje zal klinken. En wanneer je je pasgeborene in je armen hebt denk je vast na over hoe hij/zij zal zijn naarmate de jaren zullen verstrijken. Welke sport, beroep, interesses en persoonlijk zal je little one krijgen? Maar vanaf welk moment ontwikkelt jouw baby een eigen persoonlijkheid?

Science says

Het eerste grootschalige onderzoek naar de ontwikkeling van persoonlijkheid vond meer dan 70 jaar geleden plaats. In het boek The Development of Personality legde schrijver Carl Jung haarfijn uit hoe kinderen een persoonlijkheid ontwikkelen. In zijn boek stelt hij dat de vroegste ervaringen van baby’s de fundamentele basis van hun karakter leggen. Vervolgens helpen maatschappelijke factoren een handje bij de verdere ontwikkeling.

Hoewel Jung ervan uit ging dat persoonlijkheidsvorming al plaatsvindt vanaf de eerste ademhaling van een persoon is er een recente studie die deze aanname weerlegt. Deze recente studie gaat er namelijk vanuit dat er maar één factor is die zowel invloed heeft op ons karakter als kind als volwassene.

Ontremd gedrag

Namelijk ontremd gedrag, oftewel gedrag waar geen rem op zit en dus geen invloed op uit kunnen oefenen.De wetenschappers hangen een grote definitie aan ontremd gedrag. Zo vallen culturele normen, bepaalde regels en voorzorgsmaatregelen die in een bepaald land heersen hieronder. Volgens de wetenschappers ontstaat het grootste gedeelte van onze persoonlijkheid door persoonlijke omstandigheden en maatschappelijke invloeden.

Een ander artikel schrijft juist dat er vroege voorspellers zijn op het gebied van persoonlijkheidsontwikkeling. Zo kunnen bijvoorbeeld eigenwijze trekjes, zelfstandigheid en creativiteit al heel vroeg worden ontdekt.

De keerzijde

Dus wat kunnen we hieruit opmaken? Eigenlijk helemaal niets. Al met al is het erg lastig om te ontdekken welke factoren er daadwerkelijk invloed hebben op ons karakter. Men probeert deze kwestie al jarenlang te achterhalen, maar wetenschappers zijn er niet over uit welke punten een persoonlijkheid nu definieert.

Ook is het moeilijk om brede kenmerken, zoals zelfrespect, brede eigenschappen en specifiek gedrag te meten. Daarom is het moeilijk te bepalen wanneer een persoon daadwerkelijk een persoonlijkheid ontwikkelt. En is het dus afwachten tot je kindje authentieke karaktereigenschappen begint te vertonen.

 

Lees meer interessante onderzoeken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vanaf welk moment ontwikkelt jouw kindje een persoonlijkheid?
Sluiten