Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kleuter 23 mei 2019

Montessori-methode: Met deze tips haalt je kind het maximale uit playtime

Even spelen waarbij je kind leert en nieuwe vaardigheden ontwikkelt – zónder tablets, televisie en lawaaierig speelgoed met toeters en bellen. Het kan echt. En dat kan al heel makkelijk, namelijk door de touwtjes in handen te geven aan je kind.

Simone Davies schreef het boek ‘The Montessori Toddler: A Parent’s Guide to Raising A Curious and Responsible Human Being. In het boek staat de Montessori-methode centraal: een opvoedingskader met het basisprincipe dat kinderen van nature onafhankelijk willen zijn, en kunnen leren als je hen een bemoedigende omgeving aanbiedt. En je kunt deze methode ook als inspiratie gebruiken als het gaat om playtime! Zo doe je dat:

Laat hem zelf schermtijd kiezen

Als je kind oud genoeg is om aan schermtijd te doen, kun je afspraken maken over een tijdslimiet waar je je prettig bij voelt. Laat je kind dan, volgende de Montessori-methode, zelf beslissen wat die tijd betekent. Wil hij televisie kijken, een spelletjes spelen op de computer of gewoon even internetten? Het zal de schermtijd voor je kind wat spannender maken.

Minder speelgoed = beter spel

Less is more, dat geldt ook voor speelgoed. Blijf bij zes tot tien opties als het gaat om speelgoed, je kind kan namelijk maar een paar vaardigheden tegelijk onder de knie hebben. Bovendien leidt minder speelgoed tot beter spel, blijkt uit onderzoek. Davies beschrijft ook dat het is aanbevolen om speelgoed van natuurlijke materialen te gebruiken, denk aan hout, papier, metaal. Je kind zal voelen dat elk materiaal anders is, het is dus een meer stimulerende ervaring. En het is natuurlijk duurzamer.

Houd de ruimte rustig

Davies zegt dat veel decoraties en tierelantijntjes overweldigend kunnen zijn voor kinderen, het helpt hen niet omdat ze simpelweg niet weten waar ze naar moeten kijken. Een kalmerende, neutrale ruimte zorgt ervoor dat ze aangetrokken worden door duidelijke en leuke activiteiten. Creëer een ruimte die past bij de activiteit: maak bijvoorbeeld een gezellig leeshoekje met dekens en kussens, pak een yogamat waar Lego kunstwerken op gebouwd kunnen worden, noem maar op.

Meer over de Montessori-methode

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Montessori-methode: Met deze tips haalt je kind het maximale uit playtime
Sluiten