Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Baby 10 okt 2019

Montessori voor pasgeboren baby’s? Zo doe je dat!

De meeste ouders horen voor het eerst over Montessori als ze naar scholen gaan kijken, maar je kunt deze Italiaanse stroming al vanaf dag één naleven. Dit zijn vijf makkelijke manieren om de Montessori principes direct na de geboorte van je baby toe te passen.

Wie was Maria Montessori?

De Italiaanse Maria Montessori was de eerste vrouwelijke arts van Italië, en grondlegger van het Montessori onderwijs. Als pedagoog bestudeerde ze kinderen in een weeshuis. Deze kinderen werden als idioot bestempeld, maar Maria was het hier niet mee eens. Ze ontdekte dat deze kinderen helemaal niet gek waren, maar dat ze zich nooit hadden kunnen ontwikkelen door het gebrek aan speelgoed en andere leermiddelen. Ze kon het onderwerp niet loslaten, en verdiepte zich in psychologie en pedagogiek en creëerde ontwikkelingsmateriaal dat de zintuigen van kinderen stimuleert. Hiermee werd het Montessorionderwijs geboren.

Montessori principe 1: Zorg voor bewegingsvrijheid

Vanaf de geboorte kunnen we kinderen bewegingsvrijheid geven zodat ze hun omgeving kunnen ontdekken. Denk aan genoeg ruimte om te draaien, steek ze in comfortabele kleding, doe geen krabwantjes aan, baker je kind niet in en doe ze geen schoenen aan. Voor een pasgeborene betekent voordat dat je ze voldoende bewegingsvrijheid geeft op de momenten dat je ze niet draagt. Je kunt je kind op een zachte deken leggen en laten oefenen met hun armen en benen. Voor een oudere baby kan dit betekenen dat ze zich vrij door de ruimte kunnen bewegen, zonder hulp of belemmeringen. Het hebben van bewegingsvrijheid is belangrijk voor de ontwikkeling en geeft vertrouwen.

Montessori principe 2: Respectvol communiceren

Respectvolle communicatie is een kenmerk van Montessori, voor kinderen van alle leeftijden, en dit kan al bij de geboorte beginnen. Het kan in het begin misschien gek aanvoelen, maar probeer het je kind te zeggen elke keer dat je hem optilt. Laat hen weten wanneer het tijd is om te eten of tijd voor een luier. Elke keer dat je het doet, zal het natuurlijker aanvoelen. Je kunt zelfs toestemming vragen: “Mag ik je nu even oppakken om je luier te verschonen?” Hoewel ze je natuurlijk nog niet kunnen beantwoorden, zullen ze je toon begrijpen en als je het regelmatig vraagt, kunnen ze op andere manieren reageren, zoals naar je reiken of glimlachen. We kunnen ook respect tonen door onze communicatie door altijd ‘echte’ taal te gebruiken. Vertel bijvoorbeeld over een ‘hond’ in plaats van een ‘hondje’, of gebruik zelfs het ras van de hond als je weet. Dit type communicatie legt een prachtige basis voor een relatie van wederzijds respect, en helpt je kind vanaf het begin aan een rijke woordenschat.

Montessori principe 3: Verzorgen als binding

Soms lijkt de verzorging, zoals voeden en luiers verschonen, eindeloos en is het echt vermoeiend, vooral tijdens de eerste maanden. Montessori ziet deze taken als een moment voor verbondenheid en verbinding, een tijd om een kind onze onverdeelde aandacht te geven. Het kan zo verleidelijk zijn om op je telefoon te zitten terwijl je borstvoeding geeft, of de luier snel te verschonen, maar dit zijn echt kansen om even rustig aan te doen, oogcontact te maken en gewoon aanwezig zijn.

Montessori principe 4: Bevorder de onafhankelijkheid

Hoe kan een baby onafhankelijk zijn? Ze hebben ons nodig voor warmte, voeding, veiligheid, en liefde, maar we kunnen baby’s vanaf het allereerste begin helpen onafhankelijk te worden. We kunnen kijken naar momenten waarop de baby rustig en alert is en hem laten spelen op een deken, zonder dat hij wordt vastgehouden. We kunnen ze de tijd geven om rond te kijken in de kamer en hun nieuwe wereld te verkennen zonder ze te beïnvloeden of af te leiden. Elke baby heeft in meer of mindere mate behoefte aan deze onafhankelijkheid. Sommige baby’s zijn tevreden als ze even rustig om zich heen kunnen kijken, terwijl anderen continu vastgehouden willen worden. Volg je kind hierin.

Montessori principe 5: Observeer

Observatie is een van de belangrijkste principes van Montessori voor alle leeftijden. Elk kind ontwikkeld zich op zijn eigen manier, en de enige manier waarop we echt kunnen weten wat ze nodig hebben en voor welke uitdagingen ze klaar zijn, is door te observeren. Observeren is meer dan kijken. Het is een nieuwe manier van denken. Het is bestuderen welke nieuwe vaardigheden je baby zoekt. Dit kan jou helpen het juiste speelgoed te kiezen en de interesses van je kind te kennen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Montessori voor pasgeboren baby’s? Zo doe je dat!
Sluiten