Redactie
Redactie Beauty 7 jun 2018

Mooi van binnen en van buiten

Het moederschap zet – zowel lichamelijk als geestelijk – je wereld op z’n kop. Er zijn van die momenten dat je jezelf helemaal uit het oog verliest en je alles behalve aantrekkelijk voelt.

Negen maanden lang heb je je lichaam met je baby gedeeld. Ook na de bevalling voelt het niet alsof je lichaam weer van jezelf is. Als je borstvoeding geeft, zijn je borsten meer een voedmachine dan een erogene zone. De extra zwangerschapskilo’s zorgen ervoor dat je je lichaam niet terugkent en ook je partner lijkt je met andere ogen te bekijken.

Lekker in je vel

Al die lichamelijke veranderingen kunnen gevolgen hebben voor hoe jij over jezelf denkt en jezelf voelt. Het is niet makkelijk om je mooi te voelen als je het grootste deel van de dag – en nacht – met je kleine bezig bent en de broodnodige uurtjes slaap tekort komt. Troost je. De meeste vrouwen voelen zich onzeker over hun uiterlijk tijdens en na de zwangerschap. Ze worstelen met hun gewicht en de veranderingen in hun lichaam. Om nog maar te zwijgen over de huid- en haarproblemen veroorzaakt door razende hormonen en de ‘goedbedoelde’ opmerkingen van mensen om je heen die menen te zien dat je weer in verwachting bent.

Geniet

Er wordt ontzettend veel druk op vrouwen uitgeoefend als ze net zijn bevallen om weer op hun oude gewicht te komen. In de media zien we om de haverklap supersterren en modellen die binnen de kortste keren hun oude figuur terug hebben. Als het jou niet lukt om snel weer op gewicht te komen, bestaat de verleiding om jezelf als mislukking te zien. Onzin! Iedere vrouw is anders en ieder lichaam heeft – meer of minder – tijd nodig om zich weer te herstellen zeker van zoiets ingrijpends als een zwangerschap en een bevalling. Natuurlijk wil je er graag weer goed uitzien, maar zet jezelf niet teveel onder druk. Neem de tijd om te ontzwangeren. Dit is een speciale periode waarin je vooral moet genieten!

Voel je beter

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer om iedere dag een beetje moeite te doen om er goed uit te zien. En niet in de eerste plaats om andere mensen een plezier te doen – hoewel je partner, familie en vrienden je vast ook liever zien in leuke, schone kleding dan een afgezakte trainingsboek en gevlekt T-shirt. Doe het vooral voor jezelf. Je voelt jezelf ongetwijfeld beter na een opfrisbeurt.
Soms past je oude kleding – zelfs na negen maanden ontzwangeren – niet meer. Accepteer het! Het is niet leuk, maar tegelijkertijd een geweldig excuus om eens lekker te gaan winkelen. Ga op zoek naar een nieuwe stijl die bij je nieuwe figuur past. Goedpassende kleding kan een wereld van verschil maken over hoe jij je voelt als je in de spiegel kijkt.

Verwen jezelf

Het is erg belangrijk dat je regelmatig tijd voor jezelf neemt. Makkelijk is het vaak niet om er even tussenuit te knijpen, maar noodzakelijk wel. Voel je niet schuldig als je je baby een paar uurtjes achterlaat bij je partner of je ouders. Zij kunnen dan van de kleine genieten, terwijl jij geniet van iets anders. Klets bij met vriendinnen terwijl je een terrasje pikt of de stad in gaat. Maak van je eigen huis een kuuroord, doe onze snelle mama make-over of kies voor een nieuw kapsel. Wat je ook doet, zorg dat het iets is waar je je beter door gaat voelen. Want als je je van binnen goed voelt dan straal je dat uit. En dat heeft weer een positieve uitwerking op je gezin.

Verwen elkaar

Een kindje slokt veel tijd, aandacht en energie op. Het is daardoor makkelijk om te vergeten tijd voor je partner te maken. Maar het is juist belangrijk met elkaar te praten over de veranderingen in jullie leven! Hoe je je daarbij voelt en vooral te genieten van elkaars gezelschap. Regel een oppas en ga samen uit eten of – als je het aandurft –een weekendje weg. Ook thuis kun je samen leuke dingen doen. Een avondje op de bank zonder televisie, een massage, samen lekker koken en wie weet waar dat toe kan leiden… Vaak vindt je man het moeilijk om na de zwangerschap het initiatief voor seks te nemen, dus waarom verleid je hem niet? Denk aan anticonceptie, want er is altijd een kans dat je opnieuw zwanger wordt en daar wil je misschien nog even mee wachten. Eerst maar eens wennen aan en genieten van je nieuwe leven!

Reageer op artikel:
Mooi van binnen en van buiten
Sluiten