Redactie
Redactie Peuter 30 mrt 2020

5 spelletjes die de motoriek van je peuter een handje (en beentje) helpen

Het is een schattig gezicht: peuters die met hun gebrekkige motoriek fratsen uithalen. Maar uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je kind goed leert bewegen. Jij kunt daar veel invloed op uitoefenen! Deze vijf spelletjes helpen een handje.

1. Bellen blazen stimuleert de hand-oog coördinatie

Iedereen heeft wel een bellenblaas in huis. Dat potje dat na een tijdje zó plakt van alle zeepresten, dat je ‘m liever niet meer vastpakt. Toch maar wel even doen. Dit spelletje doe je in tweetallen. Eén persoon (jij) blaast de bellen, de ander (je peuter) probeert ze te vangen. Erg goed voor de hand-oog coördinatie. Jouw plek kan ook ingenomen worden door een broertje, zusje of vriendje, dan kan er ook gewisseld worden van ‘taak’.

2. Dieren nadoen stimuleert het ritmegevoel

Op handen en voeten lopen als een hond, galopperen als een paard of springen als een kikker. Bijna alle dieren zijn na te doen, dus maak het zo gek als je wilt! Dit spelletje is erg goed voor de dynamische en statische balans van je kind, ook het ritmegevoel wordt getraind.

3. Tandenpoetsen op één been stimuleert het evenwichtsgevoel

Kan jouw peuter al op één been staan tijdens het tandenpoetsen? Dit is een extra lastige oefening (en rommelig), omdat je kind met zijn arm ook een poetsbeweging maakt. Maar als deze oefening eenmaal lukt, zit het wel snor met het evenwichtsgevoel van je kind.

4. Kruiwagen stimuleert het versterken van het bovenlichaam

Je kent ‘m vast wel uit je eigen jeugd; de kruiwagen. Op je handen lopen met je gezicht naar beneden gericht en je lichaam horizontaal terwijl de persoon achter je je voeten vastheeft. Bij peuters is de oefening iets aangepast: je pakt je kind bij de heupen vast (niet bij de voeten) om de romp te ondersteunen. Deze oefening is ontzettend goed voor het sterker maken van de armen én natuurlijk ook nog leuk om samen door de kamer te wandelen!

5. Springen stimuleert het versterken van het onderlichaam

Kinderen houden op deze leeftijd van springen. Van stoepjes, de laatste traptrede of dat nét iets te hoge hekje. Leer je kind goed te landen met gebogen knieën. Dit kan door je kind onder de oksels vast te pakken en het omhoog te tillen bij de sprong. Vinden ze ontzettend leuk! Tijdens de landing laat je je kind iets door de knieën buigen. Deze oefening helpt bij het sterker maken van de benen.

Nog meer spelletjes en oefeningen om met je peuter te doen:

Reageer op artikel:
5 spelletjes die de motoriek van je peuter een handje (en beentje) helpen
Sluiten