Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Peuter 18 dec 2020

Muziekles voor peuters: 4 x manieren om hier thuis mee aan de slag te gaan (en de voordelen…)

Muziek luisteren en maken: je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Het is fantastisch voor de ontwikkeling van je kleine. Muziek zorgt bijvoorbeeld voor de verbetering van motoriek en taal. Wat houdt je nog tegen? Dit zijn simpele, speelse manieren om samen met je peuter aan de slag te gaan met muziekles.

Er is uiteraard rekening gehouden met het feit dat peuters lastig stil kunnen zitten, zich niet lang kunnen concentreren en vooral graag leren door te spelen.

Muziekles voor peuters is mega leuk én leerzaam

De activiteiten zijn naast vermakelijk en leerzaam, ook nog eens een goede voorbereiding als je peuter binnenkort muziekles gaat volgen bij een vereniging.

1. Muziek maken op een alternatieve manier

Muziek maken met instrumenten is hartstikke leuk, maar peuters vinden het ook heerlijk om te experimenteren. Met welke spulletjes in huis kan je klanken/muziek maken? Knisper met papier; schud met je gevulde beker (met de dop erop…) of sla met een pollepel op de onderkant van een pan. Maak het zo gek als je wilt…

Als jullie samen muziek maken, dan kan je je peuter misschien ook leren om tegelijk te beginnen en eindigen. Dat maakt het nog iets uitdagender.

2. Bewegen op speelliedjes

Peuters vinden het heerlijk om te bewegen. En dat doen ze op muziek ook maar al te graag! Het gebeurt eigenlijk vanzelf. Er zijn genoeg leuke speelliedjes waar een speciale dans of beweging bij hoort. Denk aan liedjes zoals De wielen van de bus, De zevensprong, Zakdoekje leggen of Hoofd, schouders, knie en teen.

Dit is heel goed voor het maat- en ritmegevoel van je kind. En daarnaast kan een beetje extra beweging natuurlijk nooit kwaad!

3. Spelenderwijs luisteren naar muziek

Luisteren naar muziek klinkt misschien saai, maar je kan er ook een leuk spel van maken waarbij je kind niet op de bips moet blijven zitten. En daar moet je een beetje creatief mee zijn…

Heb je instrumenten in huis? Laat je kind het instrument pakken dat hij of zij denkt te horen in het liedje. Hoor je een bepaalde klank? Gooi beide armen in de lucht! Stopt de muziek met draaien? Ga snel op je stoel zitten.

Het luisteren naar muziek is, net zoals zingen, goed voor de taalontwikkeling. Je kind leert hierdoor sneller het onderscheid te maken tussen verschillende woorden en klanken. En dat is handig bij het praten…

4. Samen liedjes zingen

Zing iedere dag samen met je peuter! Het is een kleine moeite, maar wel ontzettend gezellig. Er zijn talloze kinderliedjes te vinden op het internet. Zingen is niet alleen leuk, maar het zorgt ook nog eens voor een fijne sfeer. Heeft je kind geen zin om het speelgoed op te ruimen? Het zal zingend vast een stuk makkelijker gaan! Dat scheelt weer een discussie…

Zingen is ook nog eens goed voor de spraak- en taalontwikkeling. En daarnaast leert je kind het verschil tussen harde en zachte klanken; snelle en langzame tempo’s en hoge en lage klanken.

Lees ook:

Hoe geef ik muziekles?

Reageer op artikel:
Muziekles voor peuters: 4 x manieren om hier thuis mee aan de slag te gaan (en de voordelen…)
Sluiten