Sophie Nortier
Sophie Nortier | LinkedIn Baby 18 mrt 2020

Nageltjes knippen baby: de tips en tricks die je wilt weten

Het is wat, met zo’n ieniemini klein schaartje de nog veel kleinere nageltjes van je baby knippen. Toch is het nageltjes knippen belangrijk om te doen. De nagels van je baby kunnen scherp zijn, en daar kan hij zichzelf weer mee openhalen. Daarom zetten we alle tips en tricks die we in onze hoed hebben zitten eventjes op een rijtje.

Gelukkig hoef je niet meteen met een nagelschaartje aan de gang. Tot je baby zo’n drie maanden is kun je ze het beste vijlen, omdat de nagels dan nog erg zacht zijn. Gebruik hiervoor een kartonnen vijltje. Trek de huid wat van het nageltje af, zodat je er goed bij kunt. Vijl vervolgens maar een kant op. Dit is belangrijk, want anders kunnen er scheurtjes ontstaan.

Baby nageltjes knippen

Na drie maanden kun je beginnen met het knippen van de nagels van je baby. Hiervoor kun je het beste een babyschaartje gebruiken: een klein schaartje met stompe punten. Er bestaan ook babyknippertjes, mocht je dat handiger vinden. Of je houdt het natuurlijk gewoon bij de vijl. Het beste kun je de nagels van je baby knippen als hij rustig is, bijvoorbeeld na een voeding. Of als hij slaapt natuurlijk.

Houd bij het knippen van de nageltjes het handje van je baby goed vast, pak een vingertje en duw de huid weer wat van de nagel af. Bij het knippen van de nageltjes volg de de vorm van de nagel. Bij de tenen knip je de nagels recht af. Het kan handig zijn om het samen met je partner te doen, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken om een wilde beweging mid-knip. Kijk tijdens het knippen ook meteen of er vuil onder de nageltjes zit. Dit is heel makkelijk weg te halen met het puntje van een vijl. Wel weer met beleid, natuurlijk.

Hoe vaak nageltjes knippen

De nagels van je baby groeien ontzettend snel. Het kan voorkomen dat je meerdere keren in de week aan de bank moet om ze kort te houden. Het goede nieuws: met zoveel oefening word je er vanzelf goed in! Teennagels groeien minder snel, dus deze zal je ook minder vaak hoeven knippen.

Oeps, in zijn vinger geknipt!

Tja, dat kan gebeuren. Niemand is perfect, toch? Spoel het handje van je baby af met koud water en druk er een gaasje op. Het zou snel moeten stoppen met bloeden. En dan? Een dikke knuffel van mama, dan is het weer goed.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Nageltjes knippen baby: de tips en tricks die je wilt weten
Sluiten